Τετάρτη 30 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κάηκαν σπίτια στα Χανιά-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

  13/08/2020 22:37
Κάηκαν σπίτια στα Χανιά-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Κάηκαν σπίτια στα Χανιά-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

  13/08/2020 22:37

H φωτιά στα Χανιά -που καίει ανεξέλεγκτη στην περιοχή Μουστάκο του Δήμου Σελίνου - Κανδάνου στην Κρήτη- sυνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Τα εναέρια μέσα, αεροσκάφη τύπου Canadair και ελικόπτερο τύπου Ericsson, πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της Πέμπτης.

Πλέον, σύμφωνα με το cretalive.gr το βάρος για να περιοριστεί η φωτιά στα Χανιά έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν εκ νέου τις τελευταίες ώρες. Το δύσβατο της περιοχής και η απουσία αγροτικών δρόμων δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης. Η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 στα Χανιά, στην περιοχή Μουστάκο του Δήμου Σελίνου - Κανδάνου, είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020 σημειώθηκε αναζωπύρωση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει.

Ετσι, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σκλαβοπούλα και Παπαδιανά, με τις φλόγες να φτάνουν στις αυλές των σπιτιών. Δημοσίευμα στο zarpanews αναφέρει -επικαλούμενο μαρτυρίες στην περιοχή- ότι η φωτιά στα Χανιά έκαψε κατοικίες στους οικισμούς Παπαδιανά και Μανατιανά. Η μεγάλη φωτιά στα Χανιά πέρασε και δίπλα από στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπάρχουν ραντάρ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καντάνου - Σελίνου, Αντώνη Περράκη που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι αρκετά και διάσπαρτα και μαίνονται και ανατολικά και δυτικά και πάνω από τη Σκλαβοπούλα. Όπως είπε, η εξέλιξη της πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη και αυτό γιατί οι άνεμοι πνέουν με συνεχή αλλαγή κατευθύνσεων. Η έντασή τους, επίσης, δεν είναι συνεχώς ισχυρή αλλά οι ριπές ανέμου που εκδηλώνονται είναι συχνές και πολύ δυνατές και φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 117 πυροσβέστες με το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα Αιγαίου και 54 οχήματα. Σημαντική η συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η φωτιά στα Χανιά έχει κάψει εκτάσεις με δάσος, χαμηλή βλάστηση και ελιές στα νοτιοδυτικά του Δήμου Κανδάνου- Σελίνου, μεταξύ των περιοχών Παπαδιανά - Σκλαβοπούλα - Κερδόδασος. Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου ρίψεις ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης στο πύρινο μέτωπο, ελήφθη νωρίτερα η απόφαση για προληπτική εκκένωση της παραλίας Κεδρόδασος, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έσπρωχναν για ώρα τη φωτιά προς τα δυτικά, γι' αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να απομακρυνθούν οι παραθεριστές για την ασφάλειά τους.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν το δύσβατο της περιοχής καθώς και η ένταση των ανέμων που σύμφωνα με τον δήμαρχο Κανδάνου- Σελίνου Αντώνη Περράκη αλλάζουν συνεχώς διεύθυνση. Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά εξελίσσεται σε πολλές μικρές εστίες.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας