Ανησυχητικές οι διαστάσεις της πανδημίας στην Ελλάδα-5 νεκροί σε ένα 24ωρο

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το κύμα πανδημίας που πλήττει την Ελλάδα, που θρηνεί πέντε νεκρούς σε ένα εικοσιτετράωρο.

Τελευταίος ήταν ένας 70χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ από Κατερίνη. Νωρίτερα έχασαν τη ζωή τους δύο ηλικιωμένες, οι πρώτες από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Μία 91χρονη, η οποία νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μια 88χρονη που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ ήταν το πρώτο θύμα από τον οίκο ευγηρίας.

Πλέον, τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 221, ενώ η αγωνία είναι μεγάλη για την πορεία της υγείας των ηλικιωμένων που προσβλήθηκαν μαζικά από τον κορονοϊό. Μετά τον επανέλεγχο των ηλικιωμένων στο γηροκομείο επιβεβαιώθηκαν ακόμη έξι θετικά κρούσματα την Πέμπτη, φτάνοντας συνολικά τα 42.

Εξάλλου, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 42 κρούσματα κορονοϊού, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

«Είμαστε σε πόλεμο»
Την δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα περιέγραψε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο».

«Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης», ανέφερε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν ληφθούν μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.
 
Όπως είπε η κυρία Λινού «μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιο, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από που θα πάρεις τον ιό και που θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας».
 
Αναφερόμενη στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό. Κάποιος μπορεί να δώσει κουπόνια για ταξί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούσουν και στρατιωτικά οχήματα».
 

Δειτε Επισης

Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν