Έρευνα προειδοποιεί πως τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσουν τα 700 την ημέρα

Αποκαλυπτική η έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον κορωνοϊό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωσή του. Προειδοποιεί πως εάν δεν ληφθούν μέτρα τα κρούσματα θα ξεπεραάσπυν 700 ημερησίως μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 203 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 50 ήταν από το εργοστάσιο στη Χαλκιδική, τα 38 στην Αττική και τα 35 στη Θεσσαλονίκη. Μόλις τα «33» θεωρούνται εισαγόμενα. Σημειώνεται ότι τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δείχνουν ότι τις 9 πρώτες ημέρες του Αυγούστου έχουν επιβεβαιωθεί 1.166 νέα κρούσματα στη χώρα.

Ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε πως «η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου».

Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη "χαλάρωση" και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου «θα καταγραφούν όπως προβλέπονται γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, από τα 5420 που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα. Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020, θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας», σημείωσε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με το υπολογιστικό εργαλείο Αξιολόγησης του Υγειονομικού Κινδύνου από την Covid-19 (Covid-19 RiskEvaluation–CORE). Συγκεκριμένα αναλύθηκε μια σειρά από μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις με στόχο την ποσοτική αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου λαμβάνοντας υπ'όψιν κοινωνικο-οικονομικούς περιορισμούς με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και μακρόχρονη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Έκτακτη σύσκεψη για μέτρα
Στον απόηχο της νέας χθεσινής σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και του αριθμού των διασωληνωμένων, που έφθασαν τους 22, η πρωινή τηλεδιάσκεψη (11 π.μ.) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά εκλαμβάνεται κατ’ ουσίαν ως ορόσημο για την οριστικοποίηση επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων και εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.
 
Σύμφωνα με τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να ανακοινωθούν περιοριστικά μέτρα οριζόντιας αλλά και τοπικής μορφής, για τις περιοχές που έχουν μεγάλο ιικό φορτίο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά το ρεκόρ κρουσμάτων-Στις 11 η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Ποια μέτρα προτείνει το ΑΠΘ:
Τη μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού), την τήρηση κανόνων κοινωνικής απόστασης και χρησιμοποίησης μέσων προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (θέτοντας όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις).

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα τη διαθεσιμότητα της μάσκας από τον ίδιο τον εργοδότη (με το κίνητρο των φορολογικών ελαφρύνσεων).

Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού).

Την άμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας.
Την απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιατρεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας και συναθροίσεων).

Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προτείνεται έως τις 12 το βράδυ).
Και την αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων για την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300 ευρώ.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Τη χρήση συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα και στον αέρα εσωτερικών χώρων για έγκαιρη ταυτοποίηση εστιών υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές