Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά το ρεκόρ κρουσμάτων-Στις 11 η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Τρόπους προκειμένου να φρενάρουν, πριν να είναι αργά, την διασπορά της νόσου στη χώρα μας θα συζητήσει ο πρωθυπουργούς στις 11 το πρωί σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τους λοιμωξιολόγους και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς, εκτός από τα κρούσματα που έφτασαν χθες τα 203, αυξήθηκε και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ από 17 σε 22ν ενώ σε σχέση με την 1η Αυγούστου έχουν διπλασιαστεί.

Οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν μείωση του αριθμού στις συναθροίσεις, όπως τις κοινωνικές εκδηλώσεις που ο αριθμός σήμερα είναι τα 100 άτομα, αυστηρότερους ελέγχους στα μπαρ αλλά και μείωση του ωραρίου. Ήδη μετά τον Πόρο μπήκε σε "μίνι" καραντίνα και η περιοχή Αμπελώνας στην Λάρισα για τις επόμενες δέκα ημέρες. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται ληφθούν σήμερα για πόλεις που έχουν επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα επιδημιολογικά.

Τα μέτρα που εξετάζονται
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να ανακοινωθούν μια σειρά από μέτρα τα οποία θα είναι τοπικού χαρακτήρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων που έχει η κάθε περιοχή.

Στο τραπέζι βρίσκονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η δραστική μείωση του αριθμού των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, η απαγόρευση των πάρτι, το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και των μπαρ στις 11 το βράδυ και η μείωση του αριθμού των συναθροίσεων που μέχρι σήμερα είναι τα 9 άτομα.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους προκειμένου να μην προχωρήσει σε ένα τοπικό lockdown χωρίς αυτό το μέτρο να αποκλείεται στην περίπτωση που συνεχιστεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Προβληματίζουν οι νέοι
Η στάση που τηρούν οι νέοι ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους καθώς τέτοιες ηλικίες δύσκολα ακολουθούν τα μέτρα προστασίας, μετέχουν σε μεγάλες παρέες και συνωστίζονται στα μπαρ. Οι ειδικοί το τελευταίο διάστημα, όπως και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, είχαν τονίσει πως από την νόσο κινδυνεύουν και οι νεαρές ηλικίες ενώ πολύ εύκολα μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό στους δικούς τους ανθρώπους αλλά και στις ευπαθείς ομάδες.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως από τα 203 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 113 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 18 – 39 έτη, ακολουθούν με 72 κρούσματα οι ηλικίες από 40 – 64 ενώ μόλις 7 ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι νέοι προσβάλλονται από την νόσο με τις συνέπειες να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οικείους τους.

Πόλεις στο "κόκκινο"
Τις τελευταίες 11 μέρες η χώρα μας μετρά 1.000 κρούσματα με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Εκτός από τους νέους, την χαλάρωση που υπάρχει στην τήρηση των μέτρων και τον συγχρωτισμό των ατόμων, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την αρνητική εξέλιξη της νόσου είναι οι μετακινήσεις Ελλήνων και ομογενών στις Βαλκανικές χώρες που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες.

Η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει τα συγκεκριμένα ταξίδια, ωστόσο αυτά θα αρχίσουν να αποδίδουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πόλεις που βρίσκονται στο "κόκκινο" σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων πέντε ημερών είναι η Θεσσαλονίκη με 194 κρούσματα, η Αθήνα με 160, η Λάρισα με 46 και ο η περιοχή του Έβρου με 45. Δεν αποκλείεται τα μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά την τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου να αφορούν και την Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί η σύσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητήσουν για την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί.

Τέλος οι λιτανείες και "με τη βούλα"
Στην αναστολή διεξαγωγής κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, προχώρησε και με τη "βούλα" η κυβέρνηση. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία απαγορεύει ρητώς τις λιτανείες ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Για την απόφαση αυτή υπάρχουν αντιδράσεις από αρκετούς Μητροπολίτες, ενώ ερώτημα πλέον αποτελεί πώς θα γίνουν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις σε Τήνο, Πάρο και στην Παναγιά Σουμελά στο Βέρμιο όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται χιλιάδες προσκυνητές τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

 

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Αμίλητος αποχώρησε από το δικαστήριο ο Μάνος Δασκαλάκης-«Νιώθει δικαιωμένος»
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου