Νεκροί, αγνοούμενος, ζημιές-Η επόμενη μέρα της ανείπωτης τραγωδίας στην Εύβοια

Σοκαρισμένους, θλιμμένους και με πολλά ερωτηματικά βρίσκει τους κατοίκους της Εύβοιας η επόμενη μέρα της καταστροφικής πλημμύρας.

Επτά νεκροί, εκ των οποίων ένα βρέφος, ένας αγνοούμενος και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έντονης βροχόπτωσης που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Κυριακής (09/08), με τα νερά να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σήμερα θα μεταβεί στην πληγείσα περιοχή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εικόνες μαρτυρούν την βιβλική καταστροφή που υπέστη το μέρος ενώ οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές.

"Το νερό που έπεσε στην κεντρική Εύβοια είναι απερίγραπτο. Όλη η κακοκαιρία χτύπησε ακριβώς το ίδιο σημείο. Όλη η νεροποντή βρέθηκε πάνω από την κεντρική Εύβοια και όλο το νερό συσσωρεύτηκε στον ποταμό Λήλαντα. Είχε γίνει και παλαιότερα κάτι αντίστοιχο, πριν από 15 χρόνια αν θυμάμαι καλά, αλλά αυτή τη φορά μιλάμε για πενταπλάσια καταστροφή. Είναι πραγματικά ανυπολόγιστη", δήλωσε στο News 24/7 ο Πάνος Αγιαννίτης.

Και ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη από την Πέμπτη προειδοποιούσε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανεπαρκής να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Πολλές ήταν και οι καταγγελίες στα social media ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτούργησε, αφήνοντας τους κατοίκους εκτεθειμένους στην κακοκαιρία και στους κινδύνους. Μάλιστα, αρκετοί κατήγγειλαν ότι δεν έβρισκαν ανταπόκριση σε κλήσεις για βοήθεια που επιχείρησαν να κάνουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος για το 112 ανέφερε: "Αν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε πέντε νεκρούς, τρεις πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν (σ.σ. τόσοι ήταν την ώρα των δηλώσεων). Είχαμε ετοιμάσει το 112. Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια".

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο, όταν στη Μάνδρα είχαν πέσει 272 χιλιοστά βροχής.

 

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα