Νέα μέτρα και τοπικά lockdowns ετοιμάζουν στην Ελλάδα μετά τα ρεκόρ κρουσμάτων

Τον πρώτο… φράχτη ενάντια στον κορωνοϊό «υψώνει» η Ελληνική κυβέρνηση στο νησί του Πόρου, μετά τα σερί αρνητικών ρεκόρ που «σπάει» η επιδημία στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο.


Οι κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε σημαντικές «πηγές» υπερμετάδοσης, όπως σε εστίες δεκάδων κρουσμάτων εξελίσσονται εκτός από τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης με μεγάλο συγχρωτισμό, τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς, τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα.


Τοπικά lockdowns
Πολλές περιοχές της χώρας «γεμίζουν» με περιστατικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν ακόμη και σε τοπικά lockdowns. Το πρώτο πλέγμα περιορισμών ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στον Πόρο, όπου μεταξύ άλλων όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρεώνονται να κλείνουν στις 11, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση, ακόμη και οι λιτανείες μέχρι τις 17 Αυγούστου και η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλο το νησί και στους εξωτερικούς χώρους.


Με δεδομένη τη συνεχόμενα αυξητική πορεία των περιστατικών κορωνοϊού – χθες καταγράφηκαν 153 κρούσματα- θεωρείται βέβαιη τις επόμενες ημέρες η επιβολή νέων μέτρων και για όλη την Ελλάδα, όπως είναι η καθολική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Δεν αποκλείονται, όμως, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Σήμερα, άλλωστε, το πρωί έχουν τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας και κυβερνητικά στελέχη.


«Στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας. Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.


Η δεύτερη εστία ανησυχίας αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.


Η τρίτη πηγή ανησυχίας εντοπίζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ανέφερε χθες ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 
Στις πύλες εισόδου
Υπό τα παραπάνω δεδομένα και προκειμένου να επιχειρηθεί αναχαίτιση περαιτέρω διασποράς του ιού, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επέκταση της απαγόρευσης διέλευσης στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.
Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στον συνοριακό σταθμό.


Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και θα περιορίσει το συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.


Η ανησυχία που έφερε μέτρα στον Πόρο
Περίπου 15 θετικούς στον Sars-CoV-2 μετρούσε ο Πόρος μέχρι και χθες. Κάποια από τα κρούσματα αυτά εντάσσονται σε όσα δηλώθηκαν στην Αττική -καθώς το νησί ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής- που χθες κατέγραψε… 40 κρούσματα κορωνοϊού. Ακόμη 38 περιστατικά δήλωσε η Θεσσαλονίκη χθες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 153, συνεχίζοντας μια διαρκώς και ιδιαίτερα ανησυχητική αυξητική πορεία το τελευταίο τριήμερο, αλλά και τις τελευταίες δέκα ημέρες.


Εκτακτη σύσκεψη
Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, στο νησί του Πόρου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται σήμερα το πρωί κλιμάκια της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), 10μελές ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 σήμερα 07-08-2020 έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00.
 
Αυξάνονται τα κρούσματα σε γάμο
Στο μεταξύ, ακόμη τέσσερα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές. Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Η Χαλκιδική είναι από τις τουριστικές περιοχές που αποτελούν σημαντικές εστίες της νόσου Covid-19. Το ίδιο και η Κέρκυρα, που από τις 30 Ιουλίου μέχρι και χθες μετρά 23 περιστατικά.


Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζομένους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβικείου.

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, ανεβαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς. Οπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Με αργό ρυθμό, ευτυχώς, αυξάνεται η θνητότητα. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).
Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων:

  • 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 7 «εισαγόμενα» που προσήλθαν αυτοβούλως
  • 40 στην Αττική
  • 38 στη Θεσσαλονίκη
  • 2 στην Αργολίδα
  • 2 στην Αχαΐα
  • 4 στον Εβρο
  • 3 στην Ηλεία
  • 1 στη Θεσπρωτία
  • 2 στα Ιωάννινα
  • 2 στην Καβάλα
  • 3 στην Κέρκυρα
  • 1 στο Κιλκίς
  • 1 στην Κοζάνη
  • 3 στην Κορινθία
  • 9 στις Κυκλάδες, από τα οποία τα 8 στη Μύκονο
  • 14 στη Λάρισα
  • 2 στη Μαγνησία
  • 3 στην Πέλλα
  • 1 στη Μεσσηνία
  • 3 στη Χαλκιδική
  • 1 στα Χανιά
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»