Μαρτυρίες από Ελληνολιβανέζο-«Συσσωρευμένη καταστροφή του Λιβάνου»

Μετά τη μαρτυρία της Ελληνίδας κατοίκου της Βηρυτού, Άννας Αρμάου, που έχασε το μάτι της στη φονική έκρηξη που άφησε πίσω της μέχρι στιγμής 135 νεκρούς και 5.000 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και πέντε Έλληνες, ο Ελληνολιβανέζος Κωνσταντίνος Στεφανίδης μίλησε στον ΣΚΑΪ για την τραγωδία στο Λίβανο που έχει συγκλονίσει τον κόσμο.

Όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, ο οποίος έχει γεννηθεί και έχει ζήσει πολλά χρόνια στο Λίβανο, έχει πολλούς φίλους οι οποίοι είτε τραυματίστηκαν είτε έχασαν το σπίτι τους από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
«Έχω πολλούς φίλους. Έχω φίλους που αυτή τη στιγμή είναι τραυματίες σε νοσοκομεία, φίλους που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους. Είμαι σε συνεχή επαφή μαζί τους».

Ο κ. Στεφανίδης εξήγησε πως η έκρηξη αυτή ήρθε να προστεθεί σε ένα «βουνό» προβλημάτων που επί χρόνια συσσωρεύονταν και είχαν οδηγήσει τον κόσμο στην εξαθλίωση.
«Μπορεί πρακτικά να ήταν μια έκρηξη, αλλά μια έκρηξη γενικότερα θα γινόταν κάποια στιγμή στο Λίβανο με όλα αυτά που έχουν ‘τραβήξει’ όλα αυτά τα χρόνια».
 
Η οικονομική κατάσταση στο Λίβανο είναι πολύ κακή όπως εξήγησε, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά δε μπορούν να κάνουν ανάληψη.

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του για έναν τραυματία φίλο του ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Ο άνδρας βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό του την ώρα της έκρηξης.

«Ο ένας φίλος μου, ο οποίος δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο, έπρεπε να περιμένει περίπου 5-6 ώρες για να βρεθεί αίμα γι’ αυτόν. Είχε θραύσματα σε όλο το σώμα, από πρόσωπο μέχρι πόδια από το ωστικό κύμα. Ένα κομμάτι του έσπασε το πόδι».
 
Ο κ. Στεφανίδης επεσήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί, όμως το κράτος δεν έχει τα χρήματα. «Πού θα βρει χρήματα το κράτος; Πώς θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχει θυμός. Θυμός για όλα αυτά, τα οποία επί 50 χρόνια γίνονται από την πολιτική ελίτ. Η διαφθορά. Η αδιαφορία για το τι κάνει ο κόσμος».
Για τους Έλληνες που παραμένουν εκεί, είπε πως οι περισσότεροι έχουν φύγει. Όσοι έμειναν, έμειναν από λάθος εκτίμηση.
 
«Είναι μια συσσωρευμένη καταστροφή του Λιβάνου επί δεκαετίες. Αυτό που συνέβη είναι φοβερό», τόνισε.
 
Πηγή: skai.gr

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας