Συγκλονίζουν Ελληνες τραυματίες στη Βηρυτό-«Εχασα το μάτι μου, η χώρα πέθανε»

Κάθε ώρα που περνάει λιγοστεύει τις ελπίδες για να βρεθούν αγνοούμενοι στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από την φονική έκρηξη στη Βηρυτό που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 135 ανθρώπους, τραυμάτισε πάνω από 4.500, ξεσπίτωσε τουλάχιστον 300.000 πολίτες και φέρνει τον Λίβανο σε οικονομικό μαρασμό με την ανθρωπιστική κρίση να είναι ο επόμενος επώδυνος σκόπελος που καλείται να περάσει η χώρα. 

Την ίδια ώρα η ελληνική παροικία του Λιβάνου, που μετρά μία νεκρή Ελληνολιβανέζα και πέντε τραυματίες, προσπαθεί κι αυτή να μαζέψει τα κομμάτια της και να βρει ξανά σφυγμό μέσα στον θάνατο και τον σπαραγμό.  Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Άννας Αρμάου, Ελληνίδας κατοίκου της Βηρυτού που έχασε το μάτι της στην φονική έκρηξη. «Ήμουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν» περιγράφει στον ΣΚΑΙ η Ελληνίδα τραυματίας. «Τα αίματα έτρεχαν από το πρόσωπο και τα μάτια μου, ο κόσμος έτρεχε σαν τρελός στο δρόμο» τονίζει η κυρία Αρμάου περιγράφοντας την φρίκη που ακολούθησε των όλεθρο της τρομερής έκρηξης.
 
«Αγαπούσα το Λίβανο αλλά τώρα πια θέλω βοήθεια από την δική μου πατρίδα» λέει με πόνο ψυχής η κυρία Αρμάου τονίζοντας πως η φρίκη που βίωσε την κάνει να νιώθει πως δεν θέλει να βλέπει πια την πόλη που μέχρι πρότινος ζούσε. «Θέλω να πάω στην πατρίδα μου», καταλήγει.
 
«Η έκρηξη ήταν απερίγραπτη. Εγώ που έζησα εμφύλιο πόλεμο για χρόνια, δεν έχω δει, ούτε έχω ζήσει τέτοια κατάσταση», τόνισε ο πατέρας Αυγουστίνος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως ενώ λειτουργούσε μέσα στην εκκλησία που βρίσκεται περίπου 500 με 600 μέτρα από το σημείο της έκρηξης, άκουσε κάτι σαν βόμβα ή σαν πτώση αεροπλάνου και μετά από 6 με 7 δευτερόλεπτα, ενώ έψελνε πετάχτηκαν τα παγκάκια των πιστών από το ωστικό κύμα και ο κόσμος ξεκίνησε να φωνάζει δυνατά, ενώ δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει.
Πρόσθεσε παράλληλα, ότι ευτυχώς λόγω κορονοϊού και των περιορισμών δεν υπήρχαν πιστοί μέσα στην εκκλησία, ωστόσο τραυματίστηκε η πρεσβυτέρα που στο πρόσωπο και στο χέρι, όταν έπεσε πάνω της όλη η πύλη της εκκλησίας που ζυγίζει περίπου 200 κιλά. Μάλιστα είπε ότι μέσα στο νοσοκομείο της Μητρόπολης, σκοτώθηκαν 17 άτομα.


 
Η Δώρα Κυριακοπούλου που τραυματίστηκε στη φονική έκρηξη που ισοπέδωσε τη Βηρυτό μίλησε στο Open για τα όσα έζησε. Το ωστικό κύμα από την έκρηξη της νιτρικής αμμωνίας ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμα του, ενώ τα τζάμια έκοψαν σαν λεπίδες το σώμα της. «Στην πρώτη έκρηξη που ακούστηκε, πήγα στο παράθυρο, νόμιζα ότι έγινε σεισμός», δήλωσε στο Open η κ. Κυριακόπουλου. «Ήταν πολύ περίεργος αυτός ο κρότος. Έγινε η δεύτερη έκρηξη και ένα δευτερόλεπτο πριν εκείνος μου λέει "τι κάνεις δίπλα από το παράθυρο; Έλα εδώ" και όπως γύριζα για να πάω να τον δω γίνεται η δεύτερη έκρηξη και εκτοξεύομαι από το σαλόνι στην είσοδο του σπιτιού και πέφτω στα τζάμια. Τα τζάμια έσπασαν, μπήκαν στο σπίτι, όλο το σπίτι είναι χάλια». 

Η κ. Κυριακόπουλου αναφέρει πώς έζησε τις στιγμές μετά την έκρηξη, αλλά και τη διακομιδή της στο νοσοκομείο. «Εγώ λιποθύμησα 2-3 φορές γιατί έχασα πάρα πολύ αίμα. Η τζαμαρία μου μπήκε στο πόδι, στα χέρια, στους αγκώνες παντού», είπε και πρόσθεσε: «Με πήγαν στο νοσοκομείο, φάρμακα δεν είχανε. Δεν είχαν ούτε ράμματα για τις πληγές που ήταν μεγάλες και ανοιχτές». Για να πει στη συνέχεια για το αίμα που είδε όλες αυτές τις ώρες: «Δεν έχω δει τόσο αίμα στη ζωή μου, 17 χρόνια πόλεμο δεν τα έχω δει, δεν τα έχω ζήσει αυτά. Ούτε σε έργο».

Πηγή: Έθνος 

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή