Μάχη με το χρόνο στην Ελλάδα από την έκρηξη κρουσμάτων-Το καλό και το κακό σενάριο

Μια ανάσα πριν από ένα δεύτερο επιδημικό κύμα βρίσκεται η Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τον κόσμο να φορά τη μάσκα του και να ενεργοποιήσει το εθνικό εμβόλιο που είναι το εμβόλιο.
   
«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης για τον κορωνοϊό.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί «ορόσημο» για τα δύο σενάρια: Το «κακό», δηλαδή την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών με ορατό τον κίνδυνο δεύτερου και σοβαρού κύματος, και το καλύτερο, δηλαδή τη διατήρηση της επιδημίας σε μια σταθερή «τροχιά» μέσω πιστής τήρησης πρωτίστως των αποστάσεων και συμπληρωματικά της χρήσης της μάσκας.

Τρία είναι, άλλωστε, τα σίγουρα δεδομένα: Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, δεν περιορίζεται το καλοκαίρι και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό ώστε να είναι προστατευμένος. Υπολογίζεται ότι ποσοστό μικρότερο του 1% έχει νοσήσει.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην επανεμφάνιση του χθες  έδωσε κατατοπιστικές πληροφορίες προς τους πολίτες όσον αφορά στη μάσκα.«Οπωσδήποτε η χρήση της είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις ζεστές θερμοκρασίες και πρέπει να γίνεται σωστά».

Τα επιστημονικά δεδομένα όμως την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμα και σε εξωτερικό χώρο. Ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις που συναντιόμαστε με ανθρώπους εκτός του στενού μας κύκλου», ανέφερε, φέρνοντας το παράδειγμα 68 πόλεων της βόρειας Γαλλίας, όπου η μάσκα έγινε υποχρεωτική και σε ανοιχτούς χώρους που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, όπως πάρκα και πλατείες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι περιοχές με κρούσματα στην Ελλάδα-Σε ποια νησιά εντοπίστηκαν και οι φόβοι για την Αθήνα

Το οριακό «R» στο «1»
Με γρήγορο ρυθμό, μέσα σε δύο εβδομάδες, ο δείκτης μεταδοτικότητας «R» στην Ελλάδα ανέβηκε στο 1 που είναι το όριο συναγερμού κατά τους ειδικούς. Πριν από δύο εβδομάδες, και με βάση την τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου Covid-19 της ελληνικής κυβέρνησης, ο δείκτης μετάδοσης ήταν στο 0,4.

Τα εγχώρια κρούσματα είναι αυτά που ανησυχούν τους επιστήμονες, καθώς ο αριθμός τους διαρκώς ανεβαίνει. Για παράδειγμα, την περίοδο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου σε 113 κρούσματα με πλήρη δεδομένα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, μόνο το 10% ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εγχώρια.

Τα επόμενα βήματα
Τα νέα μέτρα, είναι ήδη στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Ήδη χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέους περιορισμούς.

Για την ώρα, οι μετακινήσεις μέσω sms δεν βρίσκονται στον … ορίζοντα των μέτρων, ούτε για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Θεωρώ ότι ο περιορισμός μετακινήσεων είναι κύριο στοιχείο του lockdown, και δεν θεωρούμε ότι αυτή την στιγμή πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Θεωρούμε ότι τα υπόλοιπα μέτρα είναι επαρκή για να ελέγξουμε την επιδημία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Συναγερμός στη Λάρισα
Τα κρούσματα πλέον είναι διάσπαρτα στην κοινότητα σχεδόν σε όλες τις Ελληνικές Περιφέρειες. Το πρωί της 5ης Αυγούστου σήμανε συναγερμός στη Λάρισα, καθώς εντοπίστηκαν νέα κρούσματα κορωνοϊού σε γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί τέσσερα θετικά κρούσματα γιατρών στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, δύο ειδικευόμενοι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλοι δύο στο Γενικό νοσοκομείο.

Με τα έως τώρα αποτελέσματα άλλοι τρεις ειδικευόμενοι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρέθηκαν θετικοί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους επτά (5 στο ΠΓΝΛ και 2 στο ΓΝΛ). Εν τω μεταξύ, έως το απόγευμα σήμερα της Τετάρτης αναμένονται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το περίπου 60 τεστ που ελήφθησαν από το ΓΝΛ.

Πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπου και ΕΘΝΟΣ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη