Σε επιφυλακή η Ελλάδα μέχρι τις 2 Αυγούστου-Τα τούρκικα παιχνίδια και αντιφάσεις

Σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.
 
Η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι «κρατάει» το Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά αναμένει σήμα από την Αθήνα για διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο και με τερματισμό των τουρκικών ενεργειών που δυναμιτίζουν το κλίμα, όπως η έκδοση της Navtex και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσαν έναρξη ερευνών από το Oruc Reis αλλά αυτό παραμένει καθηλωμένο

Τα σημάδια αποκλιμάκωσης και τα «παιχνίδια» με το Twitter
Από το απόγευμα του Σαββάτου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, με στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι ορισμένα τουρκικά πλοία γυρίζουν στις βάσεις τους.
 
Ωστόσο ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο. Λίγες ώρες αργότερα το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.
 
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis την ώρα του αρχικού tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

 
Σε επιφυλακή μέχρι να αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία
Η τάση αποκλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κάνουν λόγο για τάση αποκλιμάκωσης, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός στόλος θα αλλάξει τις θέσεις του, αλλά θα παραμείνει σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής, έως ότου αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία, όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες ώρες.

Τουρκικό… σκωτσέζικο ντους
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινήσεις της Άγκυρας θυμίζουν σκωτσέζικο ντους, αφού τη μια προκαλούν και την επόμενη κάνουν λόγο για «διάλογο» και επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εκ νέου αργότερα.

Μένει λοιπόν να φανεί σε τι αποσκοπούσε η ανάρτηση από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ, η οποία μετά από περίπου πέντε ώρες «κατέβηκε». Πρόκειται περί λάθους, ή μιας ακόμα προσπάθειας να δημιουργήσουν ένταση;

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί πως, εδώ και πέντε ημέρες, από τότε που εκδόθηκε η Navtex, το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το επίμαχο tweet, άνθρωποι που έχουν γνώση της κατάστασης εκτιμούσαν ότι πρόκειται για ένα ακόμα διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Άλλωστε, από τη στιγμή που εκδόθηκε η εν λόγω Navtex, οι ειδικοί υποστήριζαν πως το χρονικό διάστημα που δεσμεύει την περιοχή είναι πολύ μικρό για να πραγματοποιηθούν στην πραγματικότητα έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς αποκλιμάκωση στην αν. Μεσόγειο-Πληροφορίες για αποχώρηση τουρκικών πλοίων

Τι θέλει ο Ερντογάν
Πιθανώς με όλα τα παραπάνω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να ελέγξει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, καθώς και να προκαλέσει εκνευρισμό στη χώρα μας. Το Σάββατο, ο ίδιος, αφού ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν έχει σχέδια για τα εδάφη και τους πόρους άλλων χωρών, σε απειλητικό τόνο κάλεσε «όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».
 
Ωστόσο, η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο, όμως όχι υπό το καθεστώς των συνεχών προκλήσεων από την Άγκυρα και όχι σε αυτό το κρεσέντο προκλητικότητας του τούρκου προέδρου.
 
Σε κάθε περίπτωση -και παρά το όσο δηλώνει ο Ερντογάν- από στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά και σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού η Navtex, με την οποία έχει δεσμευθεί συγκεκριμένη περιοχή στο τριεθνές σημείο Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου (σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου), λήγει στις 2 Αυγούστου και έως τότε τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: iefimerida.gr / in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε η γκάφα των Τούρκων-Διέγραψαν το tweet για το Oruc Reis

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών