Σε επιφυλακή οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις-Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων

Σε μπαράζ υπερπτήσεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου επιδίδονται τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, μετά την έκδοση NAVTEX από την Άγκυρα για έρευνες εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
 
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.
 
Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
 
Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..
 
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Σε κατάσταση επιφυλακής οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Σύμφωνα με το Έθνος, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ύστερα από την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» τονίζεται ακόμα στην άτυπη ενημέρωση.

Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος επιστρέφει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου βρισκόταν με αφορμή την 46η επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Την ίδια ώρα, πηγές του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Στο μεταξύ, νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης, 21 Ιουλίου, κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας σημείωναν ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε». 

Ανάκληση αδειών στον Έβρο και νησιά του Αιγαίου

Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ενώ οι πληροφορίες θέλουν σε ορισμένες από αυτές να έχει γίνει και ανάκληση αδειών σε μόνιμα στελέχη. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Δένδια

Εν το μεταξύ το απόγευμα της Τρίτης, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελλαδίτη ομόλογο του, Νίκο Δένδια κατά διάρκεια της οποίας ανασκόπησαν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες .
 
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπ. Εξωτερικών Ελλάδας είχε το απόγευμα ο Υπ. Εξωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων και ανασκόπηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά και την νέα έκφανση της Τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Μονόδρομος οι κυρώσεις

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επεσήμανε ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι μονόδρομος.

Υπέδειξε δε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.«Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε. 

Πηγές:Ελεύθερος Τύπος/ Έθνος/Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή