Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα ζητούν ευρωβουλευτές

Τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ζήτησαν από την κυβέρνηση της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με αναφορές στα ΜΜΕ, αλλά και καταγγελίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες της χώρας αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στο έδαφός της, κάνοντας χρήση βίας και ενίοτε πυροβολώντας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της.
 
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απέρριψαν τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις «ψευδείς ειδήσεις», ενώ τόνισαν τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα «στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, πάντοτε με σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα». Προειδοποίησαν ακόμα ότι μια επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Erdoğan ανακοίνωσε το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, δε μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.
 
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές σέβονται τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, παροτρύνοντάς την να καταδικάσει τη χρήση βίας και να επιβάλει κυρώσει αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελλόμενες παραβάσεις. Η επίτροπος Ylva Johansson συμφώνησε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης βίας εναντίον αιτούντων άσυλο θα πρέπει να διερευνηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ. «Δε γίνεται να προστατεύουμε τα σύνορά μας παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων», δήλωσε.
 
Κάποιοι από τους ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο επαίνεσαν την Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ από την Τουρκία. Η επίτροπος Johansson ανέφερε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και τόνισε ότι, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, οι αρχές της Ελλάδας έχουν αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού στις προσφυγικές δομές.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri και εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Refugee Support Aegean».
 
Σχετικές πληροφορίες
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 10.348 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 2020, οι περισσότεροι εξ αυτών από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι κατά την ίδια περίοδο 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία και ξεκινά το ταξίδι της για το Παρίσι