Τετάρτη 15 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πέτσας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα δικαιώματά της

  01/06/2020 15:58
Πέτσας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα δικαιώματά της

Πέτσας: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα δικαιώματά της

  01/06/2020 15:58
Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις ενέργειες της Τουρκίας αναφορικά με τη διενέργεια γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίων έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε σήμερα ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά της δικαιώματα».

Παράλληλα, το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε σύσκεψη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να εξεταστούν οι ενέργειες της Άγκυρας.
 
Η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Ως μέρος της απόπειρας της Τουρκίας να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα», σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας».

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», καταλήγει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας