Διμερείς συμφωνίες με Κύπρο και Ισραήλ για τον τουρισμό εξετάζει η Ελλάδα

Η σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες που επέδειξαν θετική διαχείριση της πανδημίας, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, αποτελεί μια προοπτική που εξετάζεται από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, η επάνοδος του ελληνικού τουρισμού στην κανονικότητα σχεδιάζεται μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών και σε πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του υγειονομικού κλάδου. «Η ασφάλεια των πολιτών, αποτελεί το πρώτο και κύριο που έχουμε στη σκέψη μας, και από αυτό καθοδηγούμαστε για τις ενέργειες μας, κάθε φορά. Η υποδοχή τουριστών στη χώρα μας θα γίνει με ισορροπημένο τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα πρωτόκολλα υγιεινής, αλλά και τις εξελίξεις αναφορικά με τη διενέργεια γρήγορων τεστ», είπε ο κ. Θεοχάρης.

«Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα, καταγράφουμε όλα τα δεδομένα και σε συνεννόηση και με τις άλλες χώρες, θα προχωρήσουμε στην υποδοχή τουριστών με τέτοιο τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία και των πολιτών αλλά και των επισκεπτών, ενώ παράλληλα να μην αποτελεί αυτό μια δύσκολη διαδικασία για όσους επιλέξουν να μας επισκεφτούν», ανέφερε

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι η σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες που επέδειξαν μια πολύ καλή διαχείριση της πανδημίας, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, βρίσκεται υπό εξέταση.  «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια και κάνουμε προβολές στην προσπάθεια μας να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα επανεκκίνησης με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Η δημιουργία μιας “ασφαλούς ζώνης”, όπως την ονομάζουμε ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, αποτελεί μια προοπτική που έχει τεθεί στο τραπέζι, ωστόσο ακόμη είναι αρκετές οι παράμετροι που πρέπει να διασαφηνιστούν», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού.

«Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, ωστόσο είμαστε θετικοί και εκτιμούμε ότι ευθυγραμμισμένοι με όλα τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα υγιεινής, θα καταφέρουμε να βρούμε κοινό τόπο και να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία συμφωνία», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναφορικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έθεσε «το θέμα του τουρισμού στην ατζέντα των ευρωπαϊκών συζητήσεων». «Οι τελευταίες εξελίξεις με τις ανακοινώσεις - προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύονται πολύ σημαντικές καθώς θέτουν το πλαίσιο ώστε η αναμενόμενη έξοδος να γίνει συντονισμένα και διατηρώντας το θετικό κλίμα που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ως χώρα με τον περιορισμό διάδοσης του covid-19», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης. 

Όπως σημείωσε, η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη σταδιακή απελευθέρωση του τουρισμού βρίσκεται υπό καθεστώς συνεχούς αξιολόγησης ως προς τις επιπτώσεις στην πορεία του ιού, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για πιθανές τροποποιήσεις. «Όπως εξάλλου έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, θα ανοίξουμε μόνον εάν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο και ότι αναλαμβάνουμε ένα ρίσκο που είναι απόλυτα διαχειρίσιμο», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού.

Τέλος, ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν οι εξελίξεις την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση βλέπει θετικά και ο οποίος θα εξεταστεί μετά τη διευθέτηση των θεμάτων που αφορούν την πανδημία.

«Όπως γνωρίζετε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο αποτέλεσε θέμα συζητήσεων από την πρώτη μέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο, πραγματοποιήθηκαν εκτενείς συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Συνεχίζουμε να βλέπουμε θετικά αυτό το ενδεχόμενο, και ευελπιστούμε ότι με την διευθέτηση των θεμάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τον covid-19, να είμαστε σε θέση να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», ανέφερεο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού.

Δειτε Επισης

Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή
Το συγκλονιστικό γράμμα της 12χρονης στον Κολωνό-«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου»