Προκαλεί και πάλι η Άγκυρα-«Παραλήρημα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων»

Για αβάσιμες δηλώσεις και παραλήρημα κατηγορεί το τουρκικό ΥΠΕΞ την Ελλάδα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου και καλεί την Αθήνα να λάβει την ‘χείρα φιλίας’ που η Άγκυρα τείνει στην Ελλάδα.
 
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η 19η Μαΐου του 1919 κατά την οποία έγινε το πρώτο βήμα για τον απελευθερωτικό μας πόλεμο δεν είναι μια ευτυχής μέρα μόνο για το έθνος μας, αλλά και και για όλους τους καταπιεσμένους λαούς που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού”.
 
“Οι αβάσιμες δηλώσεις και το παραλήρημα της ελληνικής Βουλής και των αρχών μια τέτοια μέρα, με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου του 2019 δεν συνάδουν ούτε με τις ιστορικές πραγματικότητες, ούτε και με τις αξίες του 21ου αιώνα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “με το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη υπό κατοχή πόλη και ακολούθησε η εισβολή του ελληνικού στρατού στις 15 Μαΐου στη Σμύρνη”.
 
“Αυτή η οδυνηρή κατοχή μετατράπηκε σε μια προγραμματισμένη και επαίσχυντη εισβολή χωρίς δικαιολογία”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν πριν περάσουν πέντε μήνες από την έναρξη της κατοχής ήταν τόσο σοβαρές που ανάγκασε τους Συμμάχους να ιδρύσουν Ερευνητική Επιτροπή”.
 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι “η ελληνική ηγεσία η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των χωρών της Συμμαχίας και τις πραγματικότητες που καταγράφονται στο άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λωζάνης”.
 
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση “το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης καθόρισε ότι οι ενέργειες του ελληνικού στρατού καταλαμβάνοντας την Ανατολία, ήταν αντίθετες με τους κανόνες του πολέμου”.
 
“Μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η υπόδειξη του μεγάλου ηγέτης Μουσταφά Ατατούρκ το 1934 για το Νόμπελ Ειρήνης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Βενιζέλο αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι οι ανεύθυνοι πολιτικοί και οι ριζοσπαστικοί κύκλοι καταβάλλουν σήμερα προσπάθεια να αναγνώσουν την ιστορία ανάποδα”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καταλήγει: “Η Ελλάδα η οποία επιμένει να είναι αδιάφορη στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις δια του διαλόγου, πρέπει όπως και στο παρελθόν να λάβει την χείρα φιλίας που τείνουμε και να διαβάσει σωστά τις παγκόσμιες αλλαγές”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
Επτάχρονος ξυλοκόπησε άγρια οκτάχρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok-Ήθελε… views
Άγριο οικογενειακό επεισόδιο σε νεκροταφείο στην Ελλάδα-Άρπαξε μαρμάρινο σταυρό και χτύπησε τη νύφη του
Νέα καταγγελία για τα Τέμπη-«Ο σταθμάρχης ήταν μαζί με μία ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο»