Νέες τουρκικές προκλήσεις-NAVTEX για Ψαρά, Χίο και Σάμο και αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάνης

Με δύο NAVTEX η Τουρκία για πρώτη φορά κάνει απευθείας αναφορά στα νησιά Ψαρά, Χίος και Σάμος υποστηρίζοντας ότι “παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποήσης που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης”, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Τα δύο κείμενα της NAVTEX, το πρώτο στις 30 Απριλίου και το δεύτερο στις 15 Μαϊου, εξέδωσαν το Γραφείο Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοϊας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού. 

Ο καθηγητής δικαίου του Πανεπιστημίου Μεσογείου, Εμετέ Γκιοζουγκιούζελι, δηλώνει στη Γενί Σαφάκ ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην συνθήκη της Λωζάνης σε κείμενο της NAVTEX, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα με πρόσχημα την πανδημία ανέβαλε μεγάλη στρατιωτική άσκηση και πως αυτό “είναι μεγάλη επιτυχία για την Τουρκία”. “Με την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία επιβεβαίωσε την υπεροχή της στην περιοχή”, αναφέρει ο Γκιοζούγκιούζελι. 

Από την πλευρά του ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ σχολίασε ότι “τέτοιου είδους NAVTEX πρώτη φορά εκδόθηκε. Αυτός είναι ένας σημαντικός ελιγμός, είναι προειδοποιητικό μήνυμα προς την Ελλάδα. Η Τουρκία δεν θα μείνει αδιάφορη πλέον απέναντι στην στρατιωτικοποίηση των νησιών που γίνεται από το 1950”.

Μάλιστα αναφέρει πως δεν είναι σημαντικό αν η Ελλάδα υποχωρήσει ή όχι καθώς η Τουρκία μπορεί “αύριο μεθαύριο να εκδώσει τη δική της NAVTEX και να στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία. Μπορεί να διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά εκεί και να πει ‘αν σας περνάει ελάτε να με βγάλετε’. Αυτό είναι μια προειδοποίηση που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες. Αν ένα αμερικανικό πλοίο πάει στη Ρόδο αμέσως επιδίδουμε νόταμ”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η δολοφονία δυο πανεπιστημιακών στην Κρήτη που είχε παγώσει την Ελλάδα
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
ΒΙΝΤΕΟ: Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα-Πλημμύρησαν δρόμοι και υποστατικά, έπεσε χιόνι στο Πήλιο
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Της έκοψαν τα φρένα για να τη σκοτώσουν-Πώς κατάφερε να σταματήσει το αυτοκίνητο
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα