Κυριακή 31 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ανησυχητική πρόβλεψη Τσιόδρα-Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι

  06/04/2020 20:34
Ανησυχητική πρόβλεψη Τσιόδρα-Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι

Ανησυχητική πρόβλεψη Τσιόδρα-Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι

  06/04/2020 20:34

Στις εκτιμήσεις ειδικών που κάνουν λόγο για «δεύτερο κύμα» κορωνοϊού αναφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 

Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την ανάγκη ανοσίας των πολιτών στον κορωνοϊό σε περίπτωση που υπάρξει «δεύτερο κύμα» του ιού υπογράμμισε πως «επιθυμούμε σταδιακά να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό, ώστε να μην έχουμε μεγάλη υπερφόρτωση στο σύστημα υγείας μας». Ακόμη έκανε λόγο για έναν ιό «που θα μείνει μαζί μας μήνες» αν και «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι». 

«Τους θερινούς μήνες ευελπιστούμε να δούμε μία μείωση» είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας. «Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλάνε για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα. Μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους» συνέχισε.

«Πρόκειται για «ένα σχήμα του "βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου", χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, "μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφεύγει» συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.

«Παρακολουθούμε τα νούμερα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε - τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό. Θέλει πολλή προσοχή» κατέληξε ο λοιμωξιολόγος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Άγιον Όρος

Γιατί νοσούν και οι νέοι σοβαρά από τον κορονοϊό 

Στο μεταξύ ο κ. Τσιόδρας προσπάθησε να δώσει πιθανές εξηγήσεις στο μεγάλο ερώτημα ποιους χτυπάει ο κορονοϊός και γιατί πεθαίνουν και νέοι ή άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε «είδαμε να αρρωσταίνουν και να αρρωσταίνουν σοβαρά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο χρόνιο ή υποκείμενο νόσημα, και οι πιθανές εκδοχές είναι οι εξής:

Οι επιστήμονες αναζητούν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, αφορούν τους υποδοχείς του ιού. Παραλλαγές σε αυτό το γονίδιο μπορεί να δυσκολέψουν να διευκολύνουν τον ιό, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Μειώθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα και στην Ελλάδα-Έξι νέοι νεκροί

Σε λίγους νέους, υγιείς μπορεί να προκαλέσει μία ολική φλεγμονή. «Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ένα αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να δώσει καταιγίδα φλεγμονών» ανέφερε ο κ.Τσιόδρας.

Σημείωσε ακόμη ότι οι είναι νέοι άνθρωποι να μην παίρνουν μέτρα και να εκτίθενται περισσότερο«Όλοι μπορούν να νοσήσουν. Στην Ελλάδα, 31% των κρουσμάτων είναι 18-39 ετών. Δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες» σημείωσε ο κ.Τσιόδρας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας