Ανησυχητική πρόβλεψη Τσιόδρα-Δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι

Στις εκτιμήσεις ειδικών που κάνουν λόγο για «δεύτερο κύμα» κορωνοϊού αναφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 

Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την ανάγκη ανοσίας των πολιτών στον κορωνοϊό σε περίπτωση που υπάρξει «δεύτερο κύμα» του ιού υπογράμμισε πως «επιθυμούμε σταδιακά να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό, ώστε να μην έχουμε μεγάλη υπερφόρτωση στο σύστημα υγείας μας». Ακόμη έκανε λόγο για έναν ιό «που θα μείνει μαζί μας μήνες» αν και «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι». 

«Τους θερινούς μήνες ευελπιστούμε να δούμε μία μείωση» είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας. «Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλάνε για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα. Μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους» συνέχισε.

«Πρόκειται για «ένα σχήμα του "βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου", χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, "μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφεύγει» συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.

«Παρακολουθούμε τα νούμερα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε - τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό. Θέλει πολλή προσοχή» κατέληξε ο λοιμωξιολόγος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Άγιον Όρος

Γιατί νοσούν και οι νέοι σοβαρά από τον κορονοϊό 

Στο μεταξύ ο κ. Τσιόδρας προσπάθησε να δώσει πιθανές εξηγήσεις στο μεγάλο ερώτημα ποιους χτυπάει ο κορονοϊός και γιατί πεθαίνουν και νέοι ή άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε «είδαμε να αρρωσταίνουν και να αρρωσταίνουν σοβαρά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο χρόνιο ή υποκείμενο νόσημα, και οι πιθανές εκδοχές είναι οι εξής:

Οι επιστήμονες αναζητούν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, αφορούν τους υποδοχείς του ιού. Παραλλαγές σε αυτό το γονίδιο μπορεί να δυσκολέψουν να διευκολύνουν τον ιό, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Μειώθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα και στην Ελλάδα-Έξι νέοι νεκροί

Σε λίγους νέους, υγιείς μπορεί να προκαλέσει μία ολική φλεγμονή. «Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ένα αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να δώσει καταιγίδα φλεγμονών» ανέφερε ο κ.Τσιόδρας.

Σημείωσε ακόμη ότι οι είναι νέοι άνθρωποι να μην παίρνουν μέτρα και να εκτίθενται περισσότερο«Όλοι μπορούν να νοσήσουν. Στην Ελλάδα, 31% των κρουσμάτων είναι 18-39 ετών. Δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες» σημείωσε ο κ.Τσιόδρας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»
Ανήλικος στην Ελλάδα, έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο μαθητή γυμνασίου-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο