Απολογείται ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Απολογείται σήμερα, μετά από την διήμερη παράταση που έλαβε την Τετάρτη,  ενώπιον του Ανακριτή Διαφθοράς ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου  Ερρίκος Ντυνάν και του Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, μαζί με τη σύζυγό του, οι οποίοι κατηγορούνται για υπόθεση δωροδοκίας από γερμανική εταιρεία και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων.  Ο Α. Μαρτίνης και η σύζυγός του συνελήφθησαν μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο Ανακριτής Νίκος Τσιρώνης και αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους.

Σήμερα στον Ανακριτή ο Α. Μαρτίνης και η σύζυγός του καλούνται να εξηγήσουν την προέλευση του μεγάλου αυτού χρηματικού ποσού και να αποδείξουν ότι δεν πρόκειται για προϊόν δωροδοκία αλλά και να πείσουν τον Ανακριτή ότι δεν υπάρχει λόγος για την προσωρινή κράτησή τους, η οποία διετάχθη με το σκεπτικό ότι μπορεί να φύγουν από την χώρα ή να καθυστερήσουν την εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας.

Με βάση το κατηγορητήριο που έχει γίνει γνωστό, ο πρώην επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα δωροδοκήθηκε με ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων από γερμανική εταιρία, που επιλέχθηκε για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν σε νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Μέρος των χρημάτων αυτών, όπως υποστηρίζει ο Ανακριτής Διαφθοράς δαπανήθηκε για αγορά ακινήτου από το ζευγάρι δίπλα στο νοσοκομείο.

Με βάση την ελληνική νομοθεσία, το αδίκημα της δωροδοκίας και της απάτης σε βάρος του νοσοκομείου έχουν παραγραφεί γιατί χρονολογούνται από το 1998. Ο Α. Μαρτίνης και η σύζυγός του καλούνται, συνεπώς, να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 

Επί προεδρίας του Ανδρέα Μαρτίνη, το ελληνικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού έφτασε σχεδόν σε ρήξη με τη διοίκηση του διεθνούς οργανισμού μετά από τον καταιγισμό καταγγελιών σε βάρος του τότε Προέδρου για κακοδιαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), των κληροδοτημάτων και των χρηματικών ποσών που πολίτες άφηναν ως δωρεές, τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, αξιοποιούνταν προς όφελος του Προέδρου.  

Δειτε Επισης

Σημαντική πρόοδος στη Θετική Ατζέντα, λένε οι ΥΦΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας
ΒΙΝΤΕΟ: Στον δρόμο για το Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα
Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων
Αν η Γαλλία ζητήσει εγγράφως Crotale, η Ελλάδα θα συναινέσει
Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
Στην Εισαγγελία παρέδωσε το ΥΠΕΣ Ελλάδας το πόρισμα για διαρροή email αποδήμων
Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών
Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα