Μητσοτάκης: Προπαγάνδα fake news από τον Ερντογάν, κράτος διακινητής η Τουρκία

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović.  

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πετάξουν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1. Ακολούθησε ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.   

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Michel, κυρία von der Leyen και κ. Sassoli, προχωρούν αυτή την ώρα σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως, το πρόβλημα δεν είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ευρώπης. Στην αρχή των δηλώσεων του ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Τουρκία «ως επίσημο διακινητή προσφύγων και διακινητών».

«Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στη θέληση του ελληνικού λαού. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους. Μην προσπαθήσετε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα γιατί δεν θα τα καταφέρετε και θα έχετε την ευθύνη των πράξεών σας». 

«Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στα σύνορα της Ευρώπης, στέλνει σαφώς μήνυμα προς όλους. (…) Μαζί με τους συναδέλφους μου είδαμε τι συμβαίνει εδώ μακριά από την προπαγάνδα των fake news που επιχειρούν να κρύψουν την αλήθεια. Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της, και εκβιάζει με χιλιάδες πρόσφυγες για να παζαρέψει ανταλλάγματα», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Αν και έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως γεωπολιτικούς μοχλούς, παραβιάζοντας κατάφορα την κοινή δήλωση με την ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες οφείλει να συγκρατεί τις ροές. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις του Ερντογάν, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις ατόμων, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για ανοιχτά σύνορα. Πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει χαρακτήρα επιβουλής των εδαφών μας. Ανθρώπων άγνωστης προέλευσης που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία. Είναι η υποχρέωσή μου να προστατέψω τα σύνορα της Ελλάδας. Αντιδρούμε με γνώμονα την ασφάλεια των συνόρων και της ασφάλειας  της Ευρώπης», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τη χορήγηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Καστανιές. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα αποτελεί το να τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά σύνορα, ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε, ότι, «η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης».

Σαρλ Μισέλ: Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο πεδίο και να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μας στην κυβέρνησή σας. Υπάρχει σημαντικό θέμα, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε. Πράγματι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία και θα περιμένουμε από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Για τη Συρία, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση.  Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας.

Νταβίντ Σασόλι: Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Πριν από ενάμισι χρόνο αν είχαμε ακολουθήσει και είχαμε κάνει την μεταρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. δεν έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό. Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες. Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Ελληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα και μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε είναι να προστατεύσουμε το μέλλον τους και επ' αυτού η δέσμευση πρέπει να είναι εντονότερη. Εως τώρα δεν βασιστήκαμε στη γενναιοδωρία, αλλά ο καθένας στο δικό του συμφέρον. 

Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας: Αναγνωρίσουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι πρόεδρος της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος. 

Κλείνοντας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτή του παρελθόντος και ότι δεν μπορεί να δεχθεί να χρησιμοποιούνται οι άνθρωποι ως πιόνια. Δεν μπορούμε όμως, να το κάνουμε μόνοι μας. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή. Πρέπει να καταλήξουμε σε συντονισμό για την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου. δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά το χρόνο από την τελευταία προσφυγική κρίση, πρέπει να δείξουμε αποτελεσματικά ότι μοιραζόμαστε την κρίση.

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το στρατιωτικό φυλάκιο Κήπων όπου συνομίλησε με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού φυλάσσοντας τα σύνορα και τους ευχαρίστησε για το έργο που επιτελούν ενώ εκείνοι του έδειξαν κάποιες από τις εγκαταλελειμμένες πλαστικές βάρκες με τις οποίες μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε τη στρατιωτική μονάδα στους Κήπους του Έβρου.

«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συνομιλώντας με αξιωματικούς τόνισε: «Να στείλουμε, εδώ, από τον Έβρο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με παρά πολύ σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δικη του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια».

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου.

Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον Νότιο Έβρο, ενώ ειπώθηκε ακόμη ότι τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα, αλλά η απόπειρά τους απετράπη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη όπου στις 13:05 θα υποδεχτεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Όση ώρα ήταν στους Κήπους ο πρωθυπουργός, ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήση κατά μήκος των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, συνομίλησε με πολίτες οι οποίοι του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστική στάση και πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση και στάθηκε για καφέ με τις τοπικές αρχές.

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, να κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κανείς παράνομα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας αλλά και τους κατοίκους που όπως είπε: «βάζουν πάντα πλατη».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Η δολοφονία δυο πανεπιστημιακών στην Κρήτη που είχε παγώσει την Ελλάδα
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
ΒΙΝΤΕΟ: Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα-Πλημμύρησαν δρόμοι και υποστατικά, έπεσε χιόνι στο Πήλιο
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα