Τα λάθη της 40χρονης μέχρι τη διάγνωσή της ως το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού

Τρία λάθη φέρεται να έχει κάνει από τη στιγμή που ένιωσε αδιαθεσία η 40χρονη γυναίκα από το Μαρούσι, που διαπιστώθηκε ότι είναι το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και το πρώτο στην Αττική. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΤΑΚΤΟ: Πληροφορίες για δύο ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στην ελληνική Βουλή και ένα σε νοσοκομείο

Το πρώτο της λάθος είναι ότι αποφάσισε να μεταβεί σε νοσοκομείο, αντί της ισχύουσας οδηγίας του ΕΟΔΥ που προβλέπει επικοινωνία με τον Οργανισμό (στο τηλέφωνο 210-5212054). Ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες σε όσους θεωρούν ότι είναι πιθανό να έχουν νοσήσει προκειμένου να μεταβούν σε νοσοκομείο αναφοράς της νόσου.

Το δεύτερο λάθος της 40χρονης είναι ότι μετέβη στα εξωτερικά ιατρεία δημοσίου νοσοκομείου -του «Σωτηρία»- όπου πήρε αριθμό προτεραιότητας 160. Είναι άγνωστο αν εκεί ανέφερε το ταξιδιωτικό της ιστορικό, ότι δηλαδή είχε επιστρέψει από την Ιταλία και μάλιστα από περιοχή όπου ενδημεί ο ιός. Το τρίτο της λάθος είναι ότι αφού περίμενε για πολλή ώρα και κουρασμένη από την αναμονή έφυγε από το «Σωτηρία» και μετέβη στο Μετροπόλιταν, σε δεύτερο δηλαδή νοσοκομείο. Ωστόσο εκεί, η αντιμετώπιση ήταν εντελώς διαφορετική.  

Το Metropolitan έχει κλείσει όλες τις πόρτες εισόδου εκτός από μία για την είσοδο των ασθενών. Οποιοσδήποτε θέλει να μπει στο νοσοκομείο, πριν την είσοδό του, πλένει τα χέρια του στον εξωτερικό χώρο, φορά γάντια και μάσκα. Το Metropolitan έχει δημιουργήσει στον χώρο του πάρκινγκ, εκτός νοσοκομείου, έναν ειδικό θάλαμο προκειμένου τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού να μην εισέρχονται στο νοσοκομείο και να εξετάζονται εκεί. Η 40χρονη που είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα παρουσιάστηκε σήμερα (είχε έρθει στην Ελλάδα από το Μιλάνο το περασμένο Σάββατο) φορώντας γάντια και προστατευτική μάσκα και μεταφέρθηκε αμέσως στον ειδικό θάλαμο εκτός νοσοκομείου. Της πήραν δείγμα, διεγνώσθη με τον κορωνοϊό και παρέμεινε απομονωμένη στον ειδικό εκτός νοσοκομείου θάλαμο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Αττικόν». 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (που ανανεώνει διαρκώς τις οδηγίες, ανάλογα με τα νέα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα) τονίζει στις βασικές του συμβουλές ότι όποιος έχει ταξιδιωτικό ιστορικό ή άλλο λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με τον οργανισμό για να λάβει περαιτέρω οδηγίες, αφού εκτιμηθούν αρχικά οι πληροφορίες που θα δώσει. 

Η 40χρονη γυναίκα από το Μαρούσι είχε ταξιδεύσει στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα. Είναι στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και σύζυγος οικονομικού στελέχους ναυτιλιακής εταιρείας, στην οποία επίσης έγινε απολύμανση. Στην Ιταλία είχε ταξιδεύσει με την κόρη της, στη θέση business. Πλέον γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και εξετάζονται όχι μόνο τα άτομα του άμεσου συγγενικού και φιλικού της περιβάλλοντος, αλλά οι συνταξιδιώτες της στην πτήση από την Ιταλία στην Αθήνα. Μετά τη διαπίστωση ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε έκτακτα μέτρα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα η τράπεζα ανακοίνωσε: 

«H Tράπεζα Πειραιώς ενημερώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ότι ένας εργαζόμενός της στο κτήριο Αμερικής 4 διαγνώσθηκε με τον ιό COVID-19.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο που είχε ήδη καταρτισθεί από την Τράπεζα για το θέμα σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Εφαρμόζοντας το σχετικό πρωτόκολλο, συγκλήθηκε σύσκεψη με κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. και υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα για καθαρά προληπτικούς λόγους:

-απολύμανση στο κτήριο Αμερικής 4 την Παρασκευή 28/02/2020

-εκκένωση του ορόφου του κτηρίου, στο οποίο εμφανίσθηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.

-εργασία από το σπίτι για το διάστημα των 14 ημερών για τους εργαζομένους στον όροφο όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα

-εφαρμογή των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ.

Η Τράπεζα Πειραιώς δρα με σταθερό γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων της, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της».

Τσιόδρας: Πώς γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν διαγνωσθεί με τον κορωνοϊό

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που γίνεται η «ιχνηλάτηση» των κρουσμάτων για να διαπιστωθεί πιθανή διασπορά της νόσου έδωσε νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής-λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε «όταν κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών μιλάμε για αυτό που ονομάζουμε «υψηλού κινδύνου επαφή».
Και ο κ.Τσιόδρας εξήγησε:

Παραδείγματος χάριν, κάποιος ο οποίος έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο.

Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον.

Τώρα, οι χαμηλού κινδύνου επαφές, παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω.

Η γυναίκα όμως αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Είναι οι «καθόλου» επαφές. Και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται.

Αυτά είναι τα πλαίσια της δράσης, της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, όπως την ονομάζουμε, ώστε να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.

Ο κ.Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στο αγόρι από τη Θεσσαλονίκη που πήρε τον κορωνοϊό από τη μητέρα του: «Να διευκρινίσω εδώ κάτι για το παιδάκι για να μην υπάρχει πανικός. Το παιδάκι δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα. Την Τρίτη πήγε μία εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν.

Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε».

Πηγή:Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κακοκαιρία εξπρές στην Ελλάδα-Πλημμύρησαν δρόμοι και υποστατικά, έπεσε χιόνι στο Πήλιο
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό το πρόγραμμα visa express για Τούρκους επισκέπτες σε Αιγαίο
Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τα Τέμπη
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία