Απολύμανση στο σχολείο του γιου της 38χρονης-Εξετάζουν το περιβάλλον της

Σε κινητοποίηση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι αρχές στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να απολυμάνουν το σχολείο, στο οποίο φοιτά ο γιος της 38χρονης, το οποίο δεν άνοιξε για προληπτικούς λόγους, μετά από απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Στο συγκεκριμένο σχολείο, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, φοιτούν περίπου 350 μαθητές και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης. «Βρισκόμαστε σε στάση αναμονή. 
 
Οι γονείς μετά την αρχική αναστάτωση αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ηρεμία και νηφαλιότητα» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Σπύρος Σαράφης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενήργησε σωστά η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη-Εξετάζονται όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει απολύμανση στο σχολείο. «Μας έχουν ειδοποιήσει άτυπα ότι θα απολυμανθούν όλοι οι χώροι του σχολείου. Αν δεν έρθουν συνεργεία τις επόμενες ώρες, θα το ζητήσουμε και εμείς επίσημα», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Σαράφης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης του περιβάλλοντος της 38χρονης υποψήφιας διαμερισματικής συμβούλου που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, όπως και αυτών που ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί της. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει αν οι μαθητές του σχολείου θα εξεταστούν. Εκτός από το 105ο δημοτικό σχολείο απολύμανση θα γίνει και στο γειτονικό 12ο ΓΕΛ και Γυμνάσιο όπου φοιτούν αδέρφια μαθητών. «Προχωρούμε σε αυτήν την κίνηση για καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Το βράδυ θα γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσει την Παρασκευή  το 105ο δημοτικό» δήλωσε στο ethnos.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Ακριτίδου. 
 
Στο μεταξύ, αναβάλλεται για σήμερα (27/2) και την Παρασκευή (28/2) η διανομή τροφίμων του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω αποφυγής  μετάδοσης λοίμωξης του αναπνευστικού κάθε είδους.
 
Προληπτικά μέτρα τέθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης 26/2 και στους συμμετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας όπου ήταν η 38χρονη. Μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν, ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ έγιναν τηλεφωνικές συστάσεις σε όλους όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
 
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου». Μέτρα ανακοινώθηκαν ακόμη και για τους επιβάτες του αεροπλάνου με το οποίο ταξίδεψε η 38χρονη από την Ιταλία στην Ελλάδα και ειδικά σε αυτούς που βρέθηκαν σε τέτοια απόσταση, μικρότερη του πρωτοκόλλου ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελλάδα: Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορωναϊό

Η κατάσταση σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία
Γενικευμένη είναι η ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στην Ευρώπη καθώς τα κρούσματα στην Ιταλία αυξάνονται, τη στιγμή που ο κατάλογος των χωρών όπου εντοπίζονται νέα περιστατικά μεγαλώνει.
 
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία τρεις χώρες, η Νορβηγία, η Ρουμανία και η Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσαν από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού τη στιγμή που τα κρούσματα στη Γερμανία αυξάνονται και στην Ιταλία ο αριθμός των ασθενών έχει φθάσει τους 400.
 
Δέκα νέα κρούσματα στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο
Δέκα νέα κρούσματα του κοροναϊού (Covid-19) επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Γερμανία, ενώ ύποπτα περιστατικά εξετάζονται στο Βερολίνο και στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, χθες βράδυ επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη περιστατικό, ενώ υπάρχει επίσης ύποπτο κρούσμα, ασθενής που παραμένει για την ώρα στο σπίτι του. Και οι δύο είχαν έρθει σε επαφή με ζευγάρι που νοσηλεύεται από προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.
 
Συνολικά, στο κρατίδιο έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί πέντε κρούσματα του ιού. Οι αρχές της περιοχής εκτιμούν ότι εστία ήταν εκδήλωση για το Καρναβάλι τη 15η Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι, τα παιδιά και άλλοι οικείοι τους έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λαμβάνει μέτρα για περιορισμό η Ιταλία, αισχροκερδούν με τις πωλήσεις μασκών οι επιχειρήσεις

Στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε επισκεφθεί την περιοχή για το Καρναβάλι, μολύνθηκε επίσης από τον ιό και νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς (Ρηνανία-Παλατινάτο).
 
Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν μολυνθεί στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Οι αρχές εκτιμούν ότι τον ιό μετέδωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.
 
Στο Βερολίνο εξετάζεται από χθες μια γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Η γυναίκα είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο με λεωφορείο. Οι συνεπιβάτες της έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες αρχές.
 
Tο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Νορβηγία
Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας έκανε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊός και έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο ασθενής επέστρεψε από την Κίνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όμως δεν φαινόταν άρρωστος και δεν είναι πιθανό να έχει μολύνει άλλους, πρόσθεσε η Υπηρεσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Νορβηγία

Πρώτο κρούσμα στην Βόρεια Μακεδονία
Η Βόρεια Μακεδονία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα. Πρόκειται για μια γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα. «Η ασθενής βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Είναι η πρώτη ασθενής στη Βόρεια Μακεδονία που βρίσκεται θετική σε αυτόν τον παθογόνο παράγοντα», είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας Βένκο Φιλίπτσε.
 
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ρουμανία
Στη Ρουμανία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Κοστάκε, ένας άνδρας στη νότια περιφέρεια Γκορτζ, που ήρθε σε επαφή με έναν Ιταλό πολίτη, μολύνθηκε με τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο.
 
Κρούσματα αισχροκέρδειας στην Ιταλία
Στο μεταξύ, στην Ιταλία όπου πολλές πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα, οι πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν μάσκες προκειμένου να προστατευτούν από τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
 
Στο πλαίσιο αυτό η οικονομική αστυνομία του Μιλάνου ανακοίνωσε χθες ότι κατάσχεσε εκατοντάδες μάσκες προστασίας, που θα διατίθενταν στην αγορά για την προστασία από τον κορωνοϊό.
 
Οι έλεγχοι διενεργούνται από στρατιωτικούς με στόχο κυρίως να καταπολεμηθούν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και πωλήσεις προϊόντων κακής ποιότητας, τονίζεται σε ανακοίνωση της οικονομικής αστυνομίας του Μιλάνου. Σε παράνομους πωλητές επιβλήθηκαν ποινές, ανάμεσα τους ήταν δύο άνδρες που πουλούσαν μάσκες προστασίας χωρίς το σήμα πιστοποίησης CE σε ορισμένες γειτονιές του Μιλάνου. Ενας άλλος πουλούσε εκατοντάδες φιαλίδια αντιβακτηριδιακού τζελ σε πολύ υψηλή τιμή, του οποίου το περιεχόμενο εξετάζεται σε εργαστήριο.
 
Εξάλλου, η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικά δεδομένα από την Amazon και την eBay, στο πλαίσιο έρευνας για τις πωλήσεις σε υπερβολικά υψηλές τιμές μασκών και απολυμαντικών τζελ στο διαδίκτυο, κάτι για το οποίο εξέφρασε ικανοποίηση χθες η ιταλική ένωση καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτα κρούσματα σε Δανία και Εσθονία, έκτο κρούσμα στο Ιράκ

29 νέοι θάνατοι στην Κίνα - ο χαμηλότερος αριθμός του τελευταίου μήνα
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 29 ακόμη ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊός · ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και περίπου έναν μήνα. Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρά στην ηπειρωτική Κίνα, σε 433, από 406 την Τρίτη.
 
Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κοεωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν ανήλθε έτσι σε 2.744 στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
 
Το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 78.497, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.
 
Οι 29 θάνατοι που καταγράφηκαν είναι οι λιγότεροι από την 28η Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη είχαν καταγραφεί 52.
 
Από τους νέους θανάτους και τα νέα κρούσματα, οι 26 και τα 409 αντίστοιχα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης. Οι άλλοι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Χενάν.
 
Εξάλλου, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ήταν υψηλότερος από αυτόν των νέων κρουσμάτων για ένατη συνεχόμενη ημέρα, τόνισε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Οι άνθρωποι που βγήκαν από τα νοσοκομεία ήταν 2.750 ως τα μεσάνυχτα. Συνολικά, 32.495 ασθενείς έχουν ανανήψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατάσταση του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη

334 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν ακόμη 334 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού το περασμένο εικοσιτετράωρο, εξέλιξη η οποία αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην ασιατική χώρα σε 1.595, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
 
Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα στη χώρα αφότου επαληθεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Κορέα, την 20ή Ιανουαρίου.
 
Από τα νέα κρούσματα, τα 307 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά), όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με τα KCDC.
 
Δεν καταγράφηκε πάντως κανείς νέος θάνατος, σύμφωνα με τα Κέντρα. Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας παρέμεινε έτσι στους 12.
 
Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να αναβάλλουν όλα τα κοινά γυμνάσια «μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανακοινώθηκε από τα επιτελεία των δύο χωρών.
 
Μέτρα για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ
Μέτρα για τον κορωνοϊό λαμβάνουν και οι ΗΠΑ, όπου ανακοινώθηκε το 15ο κρούσμα. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ στην επιδημία του COVID-19.
 
«Ορίζω τον Μάικ Πενς επικεφαλής» της αμερικανικής αντίδρασης στην επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες, είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρός του θα συνεργάζεται με «επαγγελματίες της υγείας» στο ζήτημα.
 
Ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος εξαιτίας της επιδημίας είναι — τουλάχιστον προς το παρόν — «πολύ χαμηλός» για τους Αμερικανούς. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε και να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε καθώς η ασθένεια θα εξαπλώνεται, εάν εξαπλωθεί», πρόσθεσε.
 
Ο Τραμπ είπε ακόμη ότι είναι διατεθειμένος να εγκρίνει τη δαπάνη «οποιουδήποτε ποσού» είναι «επαρκές» για την αντιμετώπιση του COVID-19. Η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 2,5 δισεκατομμυρίων, ποσό που οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν πολύ μικρό. Αν το Κογκρέσο εγκρίνει μεγαλύτερο κονδύλι «θα το αξιοποιήσουμε», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Πηγή: Έθνος / iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»
Σε υψηλούς τόνους συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην ελληνική Βουλή
Το συγκλονιστικό γράμμα της 12χρονης στον Κολωνό-«Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου»
Ένοικος πολυκατοικίας σταμάτησε την παροχή ρεύματος και εγκλώβισε τους διαρρήκτες μέσα στο ασανσέρ
Στον εισαγγελέα ο 19χρονος που τραυμάτισε μαθητή και διευθυντή σε σχολείο στην Ελλάδα