Τα επόμενα βήματα της Αθήνας μετά την Διάσκεψη του Βερολίνου

Ηχηρά μηνύματα με αποδεκτές την Τουρκία, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας και δη την Γερμανία έστειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση, ένα 24ώρα μετά την Διάσκεψη του Βερολίνου, που επεχείρησε να εγκαινιάσει μία διαδικασία με στόχο την εκεχειρία και τον τερματισμό του εμφυλίου της Λιβύης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο de facto ρόλος της χώρας στις διεργασίες για την πολιτική διευθέτηση στην Βορειοαφρικανική χώρα, που επιβεβαιώθηκε με εμφατικό τρόπο από την έλευση του στρατάρχη Χαφτάρ στην Ελλάδα, αναμένεται εκτός απρόοπτου να αποτυπωθεί και στην... τυπική συμμετοχή της Αθήνας στα επόμενα στάδια της Διάσκεψης του Βερολίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι ΥΠΕΞ

Εν αναμονή της συγκεκριμένης μορφής, που αναμένεται να λάβει αυτή η συμμετοχή ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα χωρίς να διακατέχεται από άγχος και πίεση θα προσκληθεί στις εν λόγω διαδικασίες, κάτι, βεβαίως, που, όπως επισημαίνεται, δεν διαφοροποιεί την ήδη ακολουθούμενη υψηλή στρατηγική της.

Όπως το έθεσε χθες βράδυ στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Αγίων Αναργύρων στην εκλογική του περιφέρεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Αθήνα συμπεριφέρεται με περίσσεια αυτοπεποίθηση, καθώς έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο συμμαχιών και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αφού επανέλαβε πως η πόρτα ενός ειλικρινούς διαλόγου είναι πάντα ανοιχτός από την πλευρά της Ελλάδος έσπευσε να πετάξει το γάντι στην πλευρά της Τουρκίας τονίζοντας πως εάν θεωρεί πως έχει το δίκιο με το μέρος της δεν έχει τίποτε να χάσει από πιθανή προσφυγή στην Χαγή για την μόνη μεταξύ μας διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, επέμεινε πως η Ελλάδα αναμένει αυτοδικαίως να προσκληθεί τόσο στα επόμενα στάδια της Διάσκεψης του Βερολίνου, όσο και στις ( πολιτικές ή τεχνικές ) επιτροπές, που πιθανώς να προκύψουν από αυτές. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαμήνυε προς πάσα κατεύθυνση την ετοιμότητα της να μετάσχει στην οποιαδήποτε αποστολή καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υλοποιηθεί από την ΕΕ, καθώς στο παρασκήνιο συζητείται η αναβίωση της ιταλικής έμπνευσης επιχείρησης «Σοφία», που δημιουργήθηκε το 2015 για την αντιμετώπιση των διακινητών και τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα με προορισμό τη Λιβύη. Αρμόδιες διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν πως αναφορικά με την επιτήρηση της εκεχειρίας, η αποστολή μπορεί να είναι πολιτική, στρατιωτική ή και μεικτή.

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε, εξάλλου, να εκφράσει την δυσαρέσκεια της Αθήνας κυρίως προς το Βερολίνο τόσο για τη μη πρόσκληση της χώρας μας στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής, όσο και για την αποτυχία να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Διάσκεψης η κοινή ευρωπαϊκή θέση περί ακυρότητας του τουρκο – λιβυκού μνημονίου. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την διάδοχο της Ανγκέλα Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την προσεχή Πέμπτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται σε μία πολύ ευαίσθητη και κρίσιμη συγκυρία για το λιβυκό ζήτημα.

Ενόσω η ελληνική κυβέρνηση σταθμίζει τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, ανώτερες κυβερνητικές δεν δείχνουν να ανησυχούν για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις οποίες χαρακτηρίζουν «ρητορικές εξάρσεις και κούφιες κορώνες». Τις αποδίδουν, δε, στον προφανή εκνευρισμό, που έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η έντονη διπλωματική κινητικότητα της ελληνικής πλευράς.

 

Δειτε Επισης

Στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών-Συζητά θετική ατζέντα
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Χειροπέδες σε δύο Σέρβους της συμμορίας Ροζ Πάνθηρες-Άδειαζαν κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε τρεις ρίχνει την ευθύνη ο Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του-Οι εξηγήσεις Γεωργιάδη
Τι ποσοστό θέλει στις Ευρωεκλογές ο Μητσοτάκης και σε ποια κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες