Η μοναχή serial killer Μαριάμ της Κερατέας

Ελλάδα τέλη του 1950 και έρχεται στο φως η φρικιαστική ιστορία της Μονής Κερατέας.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στην παλαιοημερολογίτικη Μονή Πευκοβουνογιάτρισσας, 85 αστυνομικοί στην παρουσία εισαγγελέα εισβάλουν στο μοναστήρι και απελευθερώνουν πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια.

Εκεί αποκαλύπτεται ένα πρωτοφανές σκηνικό φρίκης. Εκατοντάδες άνθρωποι -ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά- βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από την ηγουμένη Μαριάμ Σουλακιώτη, για να σταλούν «αναμάρτητα στον παράδεισο», και αφού πρώτα η οικογενειακή τους περιουσία είχε περάσει στα χέρια της Μονής.

Μερικά μόνο αποσπάσματα από τα κείμενα της εφημερίδας «Ελευθερία» εκείνη την εποχή αποτυπώνουν τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα μέσα από τους υγρούς τοίχους του μοναστηριού:

«Η ηγουμένη Μαριάμ μετά τον θάνατο του επισκόπου Ματθαίου Καρπαθάκη διέδωσε επίτηδες ότι το πτώμα του “μυροβόλησε”! Διά του τρόπου αυτού προσέλκυσαν εκατοντάδες απλοϊκούς ανθρώπους, οι οποίοι έσπευσαν εκεί από πολλά μέρη της Ελλάδας για να δουν το θαύμα του Αγίου Ματθαίου... Στην πραγματικότητα, όμως, η πονηρή ηγουμένη είχε ραντίσει το πτώμα του με άρωμα για να παραπλανήσει τους ευσεβείς και να δημιουργήσει θρύλο πέριξ του ονόματος του Ματθαίου...»
 

«Η γραία Ευγενία Μαργέτη περιέγραψε με τα μελανώτερα χρώματα μερικά από τα φρικώδη βασανιστήρια εις τα οποία υπεβάλλετο αυτή και άλλες μοναχές... Η Μαριάμ διέτασσε τις υπό τιμωρία μοναχές να μείνουν με τα εσώρουχα μόνο και κατόπιν ανέθετε σε μια μοναχή από το περιβάλλον της να τις κτυπά με μια σανίδα. Αλλες μοναχές μετά τον εσπερινό ωδηγούντο εις τα περί την μονήν δάση και ημίγυμνοι προσδένεντο εις τα πεύκα και παρέμειναν δεμέναι μέχρι του όρθρου».

«Ο υιός της Παυλάκη αφηγήθη εις την μητέρα του ότι οι μοναχές τον υπέβαλλαν σε βασανιστήρια. Συγκεκριμένα, ξυπνούσαν τους μικρούς και τις μικρές με ένα άγριο ξυλοκόπημα και τους έλεγαν ότι αυτό το έπραττον διά τον εξαγνισμό των, διότι μόνο έτσι θα αντιλαμβάνονταν το μεγαλείον της χριστιανικής θρησκείας. Αν κανένα από τα μικρά τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, οι μοναχές το μετέφεραν εις τον πλησίον πευκώνα, του έδεναν τα πόδια και το κρεμούσαν από ένα πεύκο με το κεφάλι προς το έδαφος».
 

“Ο Μπάκας, η σύζυγός του και τα τρία τέκνα των, κάτοχοι σημαντικής περιουσίας, εισήλθον εις την μονή διαθέσαντες την περιουσία των. Μετά τινά χρόνου όμως η Μπάκα αντιληφθείσα περί τίνος επρόκειτο θέλησε να φύγει από την μονή αλλά τότε η Μαριάμ την έθεσε σε απομόνωση εντός τρώγλης επί εξαμήνου και με ανεπαρκέστατη τροφή. Η Μπάκα εξήχθη εκ της τρώγλης φυματική και μετά από λίγο απέθανε. Ο σύζυγός της επίσης κατά τον ίδιο τρόπο εμολύνθη εκ φυματιώσεως και απέθανεν.”

“Ως ανθρωποκτονία επίσης εχαρακτηρίσθη και η περίπτωσις του ζεύγους Παναγιωτοπούλου το οποίον ηναγκάσθη να εκχωρήσει στη Μάριαμ μια οικία εις τη Καλλιθέα χρησιμοποιουμένην ήδη ως μετόχι των παλαιοημερολογιτών. Το ζεύγος κατόπιν απέθανε από ασιτία εις τη μονή. Ανθρωποκτονία επίσης εχαρακτηρίσθη και η περίπτωση της Μιχαλάκου η οποία ήτο φυματική και εν γνώσει της παθήσεώς της ετιμωρήθη με περιορισμόν εις τρώγλην και απέθανεν εντός ολίγων ημερών.”
 


“Άλλη κατηγορία ανθρωποκτονίας αφορά την περίπτωση της μοναχής Θεοδότης, την οποία εκτύπησαν κατά τόσο βάρβαρο τρόπο οι μοναχές ώστε έκανε αιμόπτυση και απέθανεν εξ αυτής.”

“Παρόμοια περίπτωση είναι και μιας άλλης μοναχής της Μαρίας η οποία χωρίς να γνωρίζει τι υπογράφει υπέγραψε εκχωρητήριο της περιουσίας της εις τη Μαριάμ και το περιβάλλον της και κατόπιν νομίζουσα ότι ήτο κυρία των κτημάτων της μετέβη εις αυτά για να μαζέψει ελιές. Οι άλλες μοναχές όμως επιτέθηκαν εναντίον της, την ξυλοκόπησαν αγριότατα και η μοναχή Μαρία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και απέθανε.”

Ενδεικτικό της αποκρουστικής αυτής υπόθεσης, η αντίδραση του εισαγγελέα Κωστόπουλου, κατά τη διάρκεια της δίκης της Σουλακιώτη και των άλλων Μοναχών, ο οποίος διακόπτοντας μάρτυρα κατηγορίας είπε αγανακτισμένος: “Η Κερατέα είναι αίσχος δια την Ελλάδα. Σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου. Σκεφτείτε ότι εκεί μέσα πέθαναν 150 φυματικά κορίτσια!”
 

Η Ηγουμένη Μαριάμ καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση και πέθανε στις φυλακές Αβέρωφ, αλλά για αρκετά χρόνια μετά η Κερατέα και οι φρικτοί θάνατοι στο “μοναστήρι του τρόμου” είχαν στοιχειώσει τις ψυχές και το μυαλό της ελληνικής κοινωνίας.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι απάνθρωπες ιστορίες ξεχάστηκαν και σήμερα σχεδόν κανείς δεν θυμάται τα ουρλιαχτά των παιδιών που εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Οι παλιές καλόγριες πλήρωσαν για τα εγκλήματά τους, άλλες φυλακίστηκαν και πέθαναν στη φυλακή και άλλες στη μονή, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί με νέες μοναχές, που προσεύχονται καθημερινά για την ψυχή της «Αγίας Μαριάμ», που όπως λένε “συκοφαντήθηκε και πλήρωσε για κάτι που δεν έκανε”.
 
Με πληροφορίες από: «Ελευθερία», «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα» Σπ.Λιναρδάτου, topontiki, espresso
 
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας