Η Ελλάδα μπορεί να πάρει αποζημιώσεις για τους δύο παγκοσμίους

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει από την Γερμανία την πλήρη ικανοποίηση όλων των δημοσίων και ιδιωτικών αξιώσεων, που πηγάζουν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, σύμφωνα με το απόρρητο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece, ο νέος ενημερωτικός ιστότοπος στην Ελλάδα.
 
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προτείνει ότι εάν η Ελλάδα επιθυμεί δυναμικότερη προώθηση των διεκδικήσεων της, θα πρέπει  να προσκαλέσει την Γερμανία σε διαπραγματεύσεις και σε περίπτωση που αυτή αρνηθεί να παρακάμψει το Διαιτητικό Δικαστήριο της Συμφωνίας του Λονδίνου, καθώς αυτό έχει μόνο μη δεσμευτικού χαρακτήρα δικαιοδοσία, και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
Υπενθυμίζεται  ότι η Συμφωνία του Λονδίνου υπογράφτηκε στις 8 Αυγούστου του 1953 και με αυτή «κουρεύτηκε» το γερμανικό χρέος από τις νικήτριες δυνάμεις του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Η κυβέρνηση έχει στην διάθεσή της και την προγενέστερη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον «Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο», η οποία εκτιμά τις συνολικές απαιτήσεις στο ποσό των 341.203 δισ. ευρώ.
 
Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 9 δισ, ευρώ, το κατοχικό δάνειο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ύψους περίπου 10.3 δισ. ευρώ, αλλά και οι υπόλοιπες αξιώσεις από τον ίδιο πόλεμο.
 
Η Ομάδα Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συγκροτήθηκε μετά την πρώτη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013), προκειμένου να προβεί στην νομική τεκμηρίωση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.
 
Τελευταία φορά που η Ελλάδα προέβη σε διπλωματική κίνηση διεκδίκησης ήταν τον Νοέμβριο του 1995 με τη ρηματική διακοίνωση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βόννη, Ιωάννη Μπουρλογιάννη – Τσαγγαρίδη, με την οποία ζητούσε την έναρξη διμερών συνομιλιών προκειμένου να ρυθμιστούν τα εκκρεμή ζητήματα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Στη ρηματική διακοίνωση η γερμανική πλευρά απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη την άποψη ότι εφόσον η Συνθήκη της Μόσχας (γνωστή και ως «Συμφωνία 2+4», δηλαδή Ανατολική και Δυτική Γερμανία από τη μία, και ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία από την άλλη, υπογράφτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 και ρυθμίζει τα της επανένωσης της Γερμανίας) σιωπά  ως προς τις επανορθώσεις, η σιωπή αυτή ισοδυναμεί με την οριστική του επίλυση του ζητήματος.
 

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή