Τη στρατηγική της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιέγραψε ελληνική κυβερνητική πηγή

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις Βρυξέλλες, "σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα, περιγράφοντας στους συνομιλητές του τις προόδους επί των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και τις θετικές κινήσεις αγορές με αρνητικά επιτόκια", σύμφωνα με πηγή της ελληνικής κυβέρνησης που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι "όλοι οι συνομιλητές τον συγχαίρουν για τις πρώτες 100 μέρες μετά την εκλογή του". Σε σχέση με τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, η ίδια πηγή τόνισε ότι σε σχέση με το brexit "η Ελλάδα παραμένει να δει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και ελπίζουμε να έχει μια θετική κατάληξη". Ανακοίνωσε δε διμερή συνάντηση με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, Λέο Βαράντκαρ, από την οποία προέκυψε θετική καταρχάς αντιμετώπιση.

Σε σχέση με το θέμα Τουρκίας, τις ενέργειες στην ΑΟΖ, την επέμβαση στη Συρία, το μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα, η ελληνική κυβερνητική πηγή χαιρέτισε τη συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα. Χαιρετίζουμε, τόνισε, ότι υπάρχει πλαίσιο κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις για την παράνομη εξόρυξη Τουρκίας και θα "εξειδικευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα".

"Όλες οι πρωτεύουσες στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία", είπε, προσθέτοντας πως "υποβοηθτικός ήταν ο ρόλος Ελλάδας".

"Κοινή θέση όλων κρατών μελών να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Υπάρχει ένα ζήτημα πώς συνδέεται η όποια ένταση με την ανάγκη στήριξης προσφύγων που αναμένεται να αυξηθούν μετά ενέργειες Τουρκίας στην περιοχή", ανέφερε η ίδια πηγή. "Είναι λεπτή η ισορροπία προσπαθώντας να αποσυνδέσουμε τα δύο θέματα", συμπλήρωσε. "Υπάρχουν συζητήσεις αυτές τις ώρες και περιμένουμε ττο δείπνο για ευτυχή κατάληξη για ισορροπία ή όχι", είπε η ελληνική κυβερνητική πηγή.

Σε σχέση με το αντικείμενο της συζήτησης στη Σύνοδο, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι οι ηγέτες συζητάνε "πώς θα προχωρήσει η ατζέντα πλαισίου κυρώσεων προς Τουρκία" και "περιμένουμε σήμερα το βράδυ το μεταναστευτικό".  Σε σχέση με το τελευταίο τόνισε ότι "πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μην εγκλωβιστεί η Ελλάδα".

Αναφέρθηκε δε στους 4 πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής, δηλαδή τη φύλαξη θαλάσσιων συνόρων, τις επιστροφές στο πλαίσιο κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Τέλος σε σχέση με τη διεύρυνση δήλωσε: "στηρίζουμε τις χώρες περιοχής προς την ευρωπαϊκή τους πορεία, με τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στην περιοχή καθώς έχουμε διπλάσιο ΑΕΠ από όλες τις χώρες των Βαλκανίων μαζί".

Σημειώνεται ότι προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε: "Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρνάει σελίδα. Πήραμε εντολή για μα εφαρμόσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε δουλειές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή του μέσο Έλληνα καλύτερη. Θα τιμήσουμε την εντολή που λάβαμε. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι δικαιούνται ευκαιρίες και όχι ελλείμματα".

Σημείωσε ότι "η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται στην προμετωπίδα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκιά σε αυτό το θέμα. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Σε σχέση με την Κύπρο τόνισε ότι "από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο επίπεδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που αφορά στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση που διενεργεί η Τουρκία στα κυπριακά χωρικά ύδατα".

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι "η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας , αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, να είναι προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και φυσικά να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων".

Δειτε Επισης

Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία