Ακόμα τρία παιδιά νεκρά, επτά τα θύματα από το ναυάγιο στις Οινούσσες

Ασύλληπτες διαστάσεις προσέλαβε η τραγωδία που σημειώθηκε το πρωί στις Οινούσσες, όταν λέμβος που μετέφερε μετανάστες ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε.

Το μεσημέρι δύτες εντόπισαν και ανέσυραν πέντε ακόμη σορούς από το ναυαγισμένο σκάφος, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας σε επτά, εκ των οποίων τα πέντε είναι παιδιά.

Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος είχε ενημερωθεί στις 10:20 το πρωί της Παρασκευής για τον εντοπισμό αναποδογυρισμένης βάρκας στα βόρεια των Οινουσσών και μεγάλου αριθμού ανθρώπων που πάλευαν για τη ζωή τους στη θάλασσα. Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά του λιμενικού και άλλα πλωτά και εναέρια μέσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Οι διασώστες εντόπισαν αρχικά τις σορούς δύο πνιγμένων παιδιών - ενός βρέφους μερικών μηνών και ενός νηπίου περίπου 4 ετών - ενώ διέσωσαν άλλα 12 άτομα - 5 άνδρες, 3 γυναίκες, 3 παιδιά κάτω των 6 ετών και 1 παιδί περίπου 12 ετών. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, αρχικά εκτιμήθηκε ότι στη λέμβο επέβαιναν άλλα 4 άτομα – ένας άνδρας, μια γυναίκα και δύο παιδιά. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μεταφραστή, διευκρινίστηκε πως οι αγνοούμενοι ήταν πέντε, εκ των οποίων δύο γυναίκες και τρία παιδιά. 

Η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκε με τη συμμετοχή πλωτών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίων ανοιχτής θαλάσσης, ενός πλωτού σκάφος και ενός αεροσκάφους της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής (FRONTEX), καθώς και ενός ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στην περιοχή βρισκόταν και το επιβατικό/οχηματαγωγό Νήσος Ρόδος. Αργά το μεσημέρι, δύτες που καταδύθηκαν στο ναυαγισμένο σκάφος εντόπισαν τις σορούς και των πέντε αγνοούμενων, ρίχνοντας την αυλαία μιας ανείπωτης τραγωδίας.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Λιμενικού, στην περιοχή επικρατούσαν ήπιες καιρικές συνθήκες και είναι άγνωστη η αιτία για το ναυάγιο της βάρκας, που είχε αναχωρήσει με 19 επιβαίνοντες από τις ακτές του Τσεσμέ με κατεύθυνση τη Χίο.

Στους 54 οι νεκροί σε ναυάγια στο Αιγαίο το 2019

Το τραγικό περιστατικό ανεβάζει τουλάχιστον στα 59 τα θύματα ναυαγίων στο Αιγαίο από την αρχή του χρόνου, στη διάρκεια προσφυγικών ταξιδιών από τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), οι καταγεγραμμένοι μέχρι σήμερα νεκροί ή αγνοούμενοι στις προσφυγικές – μεταναστευτικές διαδρομές στο Αιγαίο – σε ελληνικά ή σε τουρκικά ύδατα- ήταν 52. Από αυτούς 27 έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια διαδρομής με βάρκα προς τη Λέσβο, 14 προς την Κω, 5 προς τη Σάμο, 3 προς τη Ρόδο, 2 προς τη Χίο και 1 προς το Φαρμακονήσι. Με τους 7 νεκρούς στις Οινούσσες, ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στους 59

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανείπωτη τραγωδία στις Οινούσσες: Ένα βρέφος και 4χρονο αγόρι ανάμεσα στους νεκρούς

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι