Ποιο άλλοθι προβάλλει ο βασικός ύποπτος για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Βασικός ύποπτος για την πυρκαγιά στην Εύβοια μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό τονίζοντας ότι δεν βρίσκονταν στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.
 
Ο 33χρονος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Με πήγαν στο Τμήμα κάτω για να εξηγήσω πού ήμουν και αυτά. Τι ώρες και τέτοια. Έγινε την Τρίτη αυτό και ήρθαν επειγόντως να μου μιλήσουν. Τους είπα ότι ήμουν στα Κατούνια με τον θείο και τη θεία μου. Μαζί πηγαίναμε, μαζί γυρίζαμε. Κατεβαίναμε από τον Άγιο Ιερεμία και βλέπαμε τους καπνούς. Μου λέει: Ξέρεις τίποτα; Του λέω: Όχι, πρώτη φορά το βλέπω».
 
Θυμίζουμε ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έλαβαν κάποιες πρώτες προφορικές απαντήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σχετικά με τα αποτελέσματα της άρσης απορρήτου των επικοινωνιών των τριών υπόπτων και τα… στίγματα κίνησής τους, το χρονικό διάστημα εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια.
 
Το κινητό τηλέφωνο του 33χρονου φαίνεται να ενεργοποιεί κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, τόπο διαμονής του βασικού υπόπτου, το κρίσιμο χρονικό διάστημα, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, παρότι εκείνος είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν σε συγγενείς του, σε άλλο μακρινό σημείο της Εύβοιας.
 
Τα αρμόδια στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής αναμένουν και εγγράφως τις απαντήσεις όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, για τις επικοινωνίες και την ενεργοποίηση των κεραιών τους, προκειμένου να προστεθούν στη δικογραφία μαζί με όλα τα στοιχεία της προανάκρισης.
 
Βασικός ύποπτος παραμένει ο 33χρονος, που είχε συλληφθεί πέρσι -με μία μέρα διαφορά- ως υπεύθυνος για εννέα πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, είχε καταδικαστεί για μία από αυτές και είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική και πήρε εξιτήριο στις αρχές περασμένου Ιουλίου.
 
Σημειώνεται πως ο 33χρονος είχε υποστηρίξει πως στις 03:18 τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου 2019 δεν βρισκόταν στον τόπο διαμονής του, αλλά σε συγγενικό σπίτι…, 25 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσα. Οι συγγενείς του είχαν στηρίξει το άλλοθι του 33χρονου, ωστόσο τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας αναζητούσαν μαρτυρίες πολιτών και κατοίκων, που να επιβεβαιώνουν την παρουσία του στους χώρους που ισχυρίζεται ότι βρίσκονταν.
 
Στην περίπτωση που από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου επιβεβαιωθεί πως η τηλεφωνική σύνδεση που κατέχει ενεργοποιεί κεραία κινητής τηλεφωνίας κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, τότε υπάρχει μία σοβαρή ένδειξη ενοχής, που θα προστεθεί στα υπάρχοντα στοιχεία.
 
Τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος πήγαν και πάλι χθες στην Εύβοια, προκειμένου να εξετάσουν για δεύτερη φορά τους τρεις υπόπτους και να εντοπίσουν τυχόν αντιφάσεις στους ισχυρισμούς και τα άλλοθι που ανέπτυξαν στην αρχική τους κατάθεση. Και οι άλλοι δύο ύποπτοι, οι οποίοι υποδείχθηκαν, σε κάποιες από τις 30 καταθέσεις πολιτών, να κινούνται ύποπτα το κρίσιμο χρονικό διάστημα, με τον έναν από αυτούς να… επισκέπτεται… βενζινάδικο στην περιοχή, έχουν τα δικά τους άλλοθι παρουσίας, με τους ανακριτικούς υπαλλήλους να επιχειρούν την κατάρριψη ή επιβεβαίωσή τους.
 
Το ενδεχόμενο του εμπρησμού φαίνεται να επιβεβαιώνεται κατά… 99%, καθώς ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε γεννήτρια αντλιοστασίου ή από κολόνα της ΔΕΗ, που βρίσκονται στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, αποφάνθηκε πως δεν αποτελούν τις αιτίες της φωτιάς. Η καταστροφή τους ήταν αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε άλλο σημείο και όχι από τη γεννήτρια ή την κολόνα.
 
Τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης. Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τα τρία κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος να εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων.
 
Το ένα κοντά στο δρόμο και δύο ακόμη, 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.
 
Τα δεδομένα
-Ο 33χρονος ισχυρίστηκε ότι ήταν 25 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο έναρξης της φωτιάς, αλλά η συσκευή του φαίνεται να ενεργοποιήθηκε από κεραία στο χωριό Σταυρός
 
– Στελέχη της Πυροσβεστικής εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση, σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες εστίες στο καταφύγιο Αγριλίτσας κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης
 
-Βασικός ύποπτος παραμένει ο 33χρονος, που είχε συλληφθεί πέρσι -με μία μέρα διαφορά- ως υπεύθυνος για 9 πυρκαγιές στην ίδια περιοχή -είχε καταδικαστεί για τη μία-, νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική και πήρε εξιτήριο αρχές Ιουλίου
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 

Δειτε Επισης

Συγκλόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο η Καρυστιανού-«Να μην θαφτούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη»
Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ για τον θάνατο του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα
Το χρονικό του θανάτου του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα-Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι συγγενείς των θυμάτων της σύγκρουσης στα Τέμπη-Τι θα ζητήσουν
«Η φωτοβολίδα του διέλυσε το συκώτι»-Η μαρτυρία της μητέρας του 33χρονου Μανώλη που σκοτώθηκε
Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρός 33χρονος από έκρηξη ναυτικής φωτοβολίδας
Εξελίξεις στην υπόθεση Όλιβερ-Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά φυσικού προσώπου
ΒΙΝΤΕΟ: Με φαντασμαγορικό σόου έκαψαν τον βασιλιά Καρνάβαλο στην Πάτρα
ΒΙΝΤΕΟ: Φαντασμαγορική η καρναβαλίστικη παρέλαση στην Πάτρα-Χαρά, κέφι και ενθουσιασμός
«Ήταν καλό παιδί, όλοι τον αγαπούσαν»-Οδύνη στην κηδεία του 15χρονου που έπεσε από τον φωταγωγό