Νέα διεθνής κατακραυγή για την κακοποίηση γαϊδουριών στα ελληνικά νησιά

Νέες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για κακοποίηση και εκμετάλλευση των γαϊδουριών στα ελληνικά νησιά. Αυτή τη φορά οι φωτογραφίες από τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο δείχνουν γαϊδουράκια στην μέση του πουθενά με δεμένα πόδια, χωρίς σκιά ή νερό.

Παρά τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία καθόριζε τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι στα εν λόγω ζώα, καθώς και τις κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση που οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται, συνεχίζεται το μαρτύριο των ζώων.

Η βασικότερη αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου δόθηκε από τις δεκάδες καταγγελίες για κακοποίηση ιπποειδών στην Σαντορίνη από τους ιδιοκτήτες τους και τη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε, ωστόσο νέα περιστατικά κακοποίησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρότι υπάρχουν πολίτες και τουρίστες που αποφασίζουν να κόψουν τα σκοινιά, οι ιδιοκτήτες τους τα ξαναδένουν με «παστούρα», όπως λέγεται το δέσιμο των ποδιών των ζώων μεταξύ τους ή των ποδιών με το κεφάλι τους, ώστε να είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι κινήσεις τους.

Η έκκληση της Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Τη Δευτέρα, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Mάκη Βορίδη, Xάρη Θεοχάρη και Λίνα Μενδώνη, με αποφάσεις τους «να βάλουν επιτέλους ένα τέλος στον βασανισμό των ζώων και τον διασυρμό της χώρας μας».

«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες φωτογραφιών, καταγγελιών, ψηφισμάτων για την βαριά κακοποίηση των ιπποειδών, των αγελάδων και των αμνοεριφίων κυρίως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Άλογα και γαϊδουράκια λιποθυμούν από το βάρος του φορτίου τους, τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους, την κόπωση, στη Σαντορίνη, στην Αμοργό, τη Νάξο και παντού, ζώα με δεμένα πόδια και κεφάλι να προσπαθούν αφύσικα να περπατήσουν. Αναρωτιόμαστε κ. Υπουργοί αν όλα αυτά παραπέμπουν σε μια ευρωπαϊκή πολιτισμένη, τουριστική και σύγχρονη χώρα, αν η συμπεριφορά αυτή προς τα ζώα έχει καμία σχέση με ανθρωπιά, ηθική και σεβασμό προς το αγαθό της Ζωής», αναφέρει η επιστολή, της ΠΦΠΟ.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας
Μήνυμα Αθήνας στην Άγκυρα-«Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μόνο αν συνεργαστούμε»