Εμπρησμό πίσω από τη πυρκαγιά στην Εύβοια βλέπουν οι Αρχές

Ανθρώπινο χέρι έβαλε την πυρκαγιά στην Εύβοια σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών.

Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν ένα, μπορεί και δύο άτομα, ξεκίνησαν το καταστροφικό έργο τους, κινούμενοι ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη. Σταμάτησαν κα κινήθηκαν μέσα στο δάσος, όπως ανέφερε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Μαρίνου Αλειφέρη στο κεντρικό δελτίο του Open TV.

Στη συνέχεια, γύρισαν στο αυτοκίνητο και συνέχισαν για περίπου 200 μέτρα. Έβαλαν και τη δεύτερη εστία και μετά από λίγο έβαλαν και την τρίτη εστία, θέλοντας να ολοκληρώσουν τη «δουλειά».

Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από την περιοχή. Δεν έχουν βρεθεί ευρήματα και θεωρούν από την Πυροσβεστική ότι την έβαλαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήσουν ίχνη. 
 

Διασώθηκε το δάσος Natura 

Παρά τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στην Εύβοια, με τους ειδικούς να μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς, γλίτωσε το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς δάσος Νatura. O δασάρχης Χαλκίδας Γεώργιος Θαλάσσινος αποκαλύπτει στην κάμερα του Open ΤV ότι δεν έχει καμια σχέση η φωτιά με το Natura. «Εϊναι ανακρίβεια, ο χάρτης είναι σαφής. Η φωτιά δεν έχει καμία σχέση με το Natura».

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, μιλώντας στο Open ΤV δήλωσε ότι ο προστατευόμενος χώρος Νatura δεν έχει πληγεί, καθώς η πυρκαγιά κινήθηκε μακρύτερα, χωρίς αυτό να μειώνει το μέγεθος της καταστροφής. Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής.

Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκαταστήσει η φύση αυτό που η φωτιά κατέστρεψε.

Πηγή: Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό