Δραματική νύχτα κόντρα στις αδηφάγες φλόγες και τους ανέμους στην Εύβοια

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, η οποία ξεκίνησε το καταστροφικό έργο της τα ξημερώματα της Τρίτης. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής, το μέτωπο της φωτιάς, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ έφθασε τα… 11,5 χιλιόμετρα. Οι άνεμοι στην περιοχή έπεσαν τις πρώτες βραδινές ώρες, όμως οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς έγιναν πιο δύσκολες, καθώς γίνονται πλέον μόνο από το έδαφος, επειδή τα εναέρια μέσα αποχώρησαν λόγω σκότους.

Να σημειωθεί ότι από τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair (τέσσερα CL-415 και πέντε CL-215) πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αιτία οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τις πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.


Στα Ψαχνά έχει δημιουργεί αντιπυρική ζώνη λίγο πριν από τη πόλη, για προληπτικούς λόγους. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.
Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Την ίδια ώρα, στα 4 μποφόρ θα κυμανθούντις βραδινές ώρες οι βόρειοι άνεμοι στην Εύβοια, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το «meteo». Σημαντική εξασθένηση των ανέμων αναμένεται τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

«Δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη με τον χρόνο» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει μεταβεί στα Ψαχνά. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η βασική προσπάθεια των 300 πυροσβεστών που επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Να μην έχουμε καμία απώλεια και να σωθούν τα σπίτια» είπε και εκεί πρόσθεσε ότι η περίμετρος του μετώπου είναι 11,5 χλμ.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «όλοι οι άνθρωποι δρουν συντονισμένα και νιώθουν ότι το κράτος είναι δίπλα τους και δρα με συγκεκριμένο σχέδιο».

Στην προσπάθεια των πυροσβεστών να οριοθετηθεί η φωτιά δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας από τη μείωση της έντασης των ανέμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι άνεμοι στην περιοχή προβλέπεται να ενταθούν και πάλι στα 6 μποφόρ περίπου, από τις 9 το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να απογειωθούν με το πρώτο φως της ημέρας, δηλαδή στις 6 το πρωί. Το διάστημα από τις 6 μέχρι τις 9, πάντα αύριο το πρωί, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, τα πληρώματα των Canadair και των ελικοπτέρων θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να περιορίσουν και ει δυνατόν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά.  

Η φωτιά  καίει ανεξέλεγκτα από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, στην κεντρική Εύβοια, στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη το οποίο είχε εκκενωθεί λίγο νωρίτερα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.


Εκτός από το χωριό Μακρυμάλλη έχει εκκενωθεί και το χωριό Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια, με λεωφορεία να απομακρύνουν τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές από τη φωτιά έχουν υποστεί σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι μετέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Ως γνωστόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κρήτη, όπου είχε πάει για ολιγοήμερες διακοπές. «Βρίσκομαι εδώ για να πω με τη σειρά μου ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στις γυναίκες και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος και της πολιτικής προστασίας σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά» είπε ο πρωθυπουργός. «Πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών» επανέλαβε ο ίδιος. Οπως είπε, «ό,τι μπορεί να γίνει έχει γίνει και θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια του καιρού θα πάνε όλα καλύτερα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στην Εύβοια θα συνδράμουν αύριο το πρωί 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ από την Κροατία και την Ιταλία.

«Σήμερα δίνουμε μια σκληρή μάχη ενάντια σε πολύ δύσκολες συνθήκες» σημείωσε έξω από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών και η διάσωση της ιδιωτικής περιουσίας».

Στο άλλο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια -ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες- αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την Αστυνομία.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου αποφάσισε η Βουλή
Εικόνες απείρου κάλλους στην Ελληνική Βουλή-Έπεσαν γροθιές ανάμεσα σε πρώην και νυν Βουλευτή
ΒΙΝΤΕΟ: Απόκοσμες εικόνες στην Ελλάδα, λόγω της σκόνης-«Σαν σκηνικό από τον Άρη»
Ανήλικος στην Ελλάδα, έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο μαθητή γυμνασίου-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Πνίγηκε στην αφρικανική σκόνη η Ελλάδα-Βρίσκεται στην κορύφωση του το φαινόμενο