Τεράστια η οικολογική και οικονομική καταστροφή από τη φωτιά στην Ελαφόνησο

Μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς το πρωί της Κυριακής, εκκενώθηκαν ξανά σπίτια και καταλύματα στον οικισμό Παναγιά και την περιοχή του Σίμου, όπως και το κάμπινγκ της Ελαφονήσου, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.
 
Ευτυχώς, δεν καταγράφηκε εγκλωβισμός ή τραυματισμός, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα.
 
Πολλοί τουρίστες κατέφυγαν και σήμερα στο λιμάνι περιμένοντας να φύγουν από το νησί. Εξάλλου, πολλοί είχαν σπεύσει να αποχωρήσουν από την Ελαφόνησο και χθες.
 
Πέρα από τον φόβο για τη φωτιά, η κατάσταση στην Ελαφόνησο είναι αποπνικτική εξαιτίας του πυκνού καπνού. "Η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζανετέα μιλώντας στο ΑΠΕ. Το νησί ήταν γεμάτο άλλωστε με κέδρους, ενδημικά φυτά και αμμοθίνες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Ελαφόνησο εξαιτίας ισχυρών ανέμων
 
Συνολικά 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη καναντέρ, 2 πετζετέλ και πέντε ελικόπτερα συνέχισαν σήμερα τη μάχη με τις φλόγες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Σάββατο από τη χωματερή του νησιού και αναζωπυρώθηκε σήμερα. Σήμερα, τα μέτωπα είναι δύο, ένα κοντά στον Σίμο και ένα στη Παναγιά.
 
Για τον συντονισμό των δυνάμεων από αέρος υπάρχει ένα ελικόπτερο, ενώ το έργο των πυροσβεστών ενισχύουν ένα ελικόπτερο του στρατού και δύο μηχανήματα έργου, τέσσερα οχήματα ΟΤΑ και μία υδροφόρα.
 
Σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν οι πολύ ισχυροί άνεμοι, που περιστασιακά φθάνουν και τα 9 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο κυρίως των εναερίων μέσων.
 
Στην Ελαφόνησο μετέβη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ για να συντονίσει από κοντά τις ενέργειες για την κατάσβεση της φωτιάς.
 
Η Χρύσω Καταγά, κάτοικος της Ελαφονήσου, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο του Open τόνισε πως από χθες, όταν ξέσπασε η φωτιά, έχουν φύγει από το νησί σχεδόν 10.000 άνθρωποι.
 
"Στο νησί υπάρχουν πολλές δυνάμεις. Δόξα τον Θεό δεν κάηκαν σπίτια. Μέχρι το βράδυ ενεργούσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, είχε οριοθετηθεί η φωτιά, όμως ο άνεμος δυσκόλεψε την κατάσταση. Το νησί έχει υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή, πάνω από 10.000 κόσμος έχει φύγει, αλλά πιστεύω ότι σε δυο τρεις μέρες θα επανέλθει το νησί".
 
Πηγή: news247

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα