Ξέσπασαν 59 πυρκαγιές σε 24 ώρες στην Ελλάδα-Σε κόκκινο συναγερμό οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν εκατοντάδες πυροσβέστες το τελευταίο 24ωρο ενώ η κρατική μηχανή παραμένει σε γενική επιφυλακή λόγω του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών που ισχύει και αύριο Κυριακή.

Κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου συναγερμού που έχει κηρύξει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όλα τα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν είναι σε ύφεση.

Συνολικά μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 7 PZL.

Συνδρομή παρείχαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του στρατού καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής  oι σημαντικότερες από τις εκδηλωθείσες πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση και είναι οριοθετημένες

Εκκενώθηκε το κάμπινγκ στην Ελαφόνησo

Συγκεκριμένα στην Ελαφόνησο παραμένουν σε επιφυλακή και επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα ενώ συνδρομή παρέχουν 4 υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην χωματερή του νησιού και ενώ αρχικά φάνηκε να την σβήνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, το πρωί ενισχύθηκε ο αέρας με συνέπεια να αναζωπυρωθεί και να πάρει διαστάσεις.

Η φωτιά πήρε κατεύθυνση προς την γνωστή παραλία του Σίμου και το ομώνυμο κάμπινγκ. Από την πρώτη στιγμή οι υπεύθυνοι για προληπτικούς λόγους απομάκρυναν με ασφάλεια περισσότερα από 1000 άτομα που διέμεναν στο κάμπινγκ και οδηγήθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Επίσης εκκενώθηκε και ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του Σίμου χωρίς να απειλούνται άμεσα οι εγκαταστάσεις.

Σε ύφεση η φωτιά στο Μαραθώνα

Στον Μαραθώνα Αττικής η φωτιά είναι σε πλήρη ύφεση και έχει οριοθετηθεί.

Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 146 πυροσβέστες, 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν πέντε υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντικά οχήματα.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 15.00 σε σπίτι επί της οδού Σπηλαίου Πανός όπου σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο γίνονταν εργασίας. Μάλιστα το συγκεκριμένο σπίτι κάηκε και η φωτιά επεκτάθηκε σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μεγάλη μάχη και κατάφεραν αρχικά να οριοθετήσουν τη φωτιά προκειμένου να μην απειλήσει σπίτια. Οι φλόγες κινήθηκαν προς το βουνό με χαμηλή βλάστηση χωρίς να υπάρχει κάποιο μεγάλο μέτωπο παρά μόνο μικρές εστίες.

Μνήμες από το Μάτι στο Ζούμπερι

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και στον Άγιο Ανδρέα Ζούμπερι, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά δίπλα σε κατασκηνώσεις.

Πολλές δυνάμεις της πυροσβεστικής τόσο επίγειες όσο και εναέριες έσπευσαν στο σημείο ενώ δόθηκε άμεση εντολή εκκένωσης όλων των κατασκηνώσεων που βρίσκονται στην περιοχή. Χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι κάτοικοι της περιοχής, που αναστατώθηκαν από τον συναγερμό.

Η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής ήταν άμεση και αποτελεσματική και η φωτιά έσβησε πριν δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Αργά το απόγευμα υπό έλεγχο τέθηκαν και άλλες δύο πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο και Κεφαλονιά που είχαν εκδηλωθεί λίγο νωρίτερα.

Κόκκινος συναγερμός και την Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ο κόκκινος συναγερμός παραμένει σε αρκετές περιοχές της χώρα. Μάλιστα η ΕΜΥ προβλέπει ενίσχυση των βοριάδων.

 

 

 

Δειτε Επισης

Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία