Μιχάλης Καλτεζάς-Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Δύο δολοφονίες με πολλά κοινά

Οι δολοφονίες του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά το 1985 και του, επίσης, 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους.
 
Και οι δύο διαπράχθηκαν στην ίδια περιοχή - Εξάρχεια - από αστυνομικούς εν υπηρεσία, με 11 χρόνια διαφορά (στις 17 Νοεμβρίου 1985 η πρώτη και η δεύτερη στις 6 Δεκεμβρίου 2008). Και οι δύο δολοφονίες προκάλεσαν έντονες ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, έντονη κοινωνική αντίδραση, ενώ όλο το Πανελλήνιο παρακολουθούσε συγκλονισμένο τις εξελίξεις.
 
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας την περασμένη Δευτέρα άκουσε το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο με το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. Ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «σπάσουν τα ισόβια», γεγονός που προκάλεσε αναβρασµό στο ακροατήριο αλλά και στους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, µε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αναφωνεί µετά την ανακοίνωση της ποινής των 13 ετών κάθειρξης: «Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόµενου Κορκονέα! Το αποτέλεσµα της απόφασης ήταν προδιαγεγραµµένο. Η αναβολή δόθηκε προκειµένου να έχει ευνοϊκή µεταχείριση, θα ζητήσουµε από τον εισαγγελέα να ασκήσει αναίρεση», σχολίασε η κυρία Κωνσταντοπούλου µε ανθρώπους από το ακροατήριο να φωνάζουν «ντροπή!».
 
Αυτή η ποινή οδήγησε εκτός φυλακής τον κατηγορούµενο, ο οποίος «μέτρησε» σχεδόν 11 χρόνια πραγµατικής έκτισης ποινής, στα οποία προσµετρώνται και κάποια χρόνια ακόµη λόγω της εργασίας του στις φυλακές.
 
Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, κινήθηκαν οι διαδικασίες να εκδοθεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, απόσπασμα της απόφασης το οποίο και επιδόθηκε στη διοίκηση των φυλακών, με συνέπεια από εκεί και μετά να τρέξουν οι λεπτομέρειες για την αποφυλάκιση του.
 
Συγκεκριμένα ο πρώην ειδικός φρουρός πέρασε το κατώφλι των φυλακών Δομοκού στις 14:30 το μεσημέρι όπου εκεί τον περίμεναν οι γονείς του, οι οποίοι διανυκτέρευσαν στην Λαμία, μιας και βρέθηκαν εκεί για να ακούσουν την απόφαση του Εφετείου και να παρασταθούν στον γιο τους. Αμέσως μετά, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, προκειμένου να συναντήσει τα τρία του παιδιά και την σύζυγο του.
 
Ωστόσο το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξε παρέμβαση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέσω της οποίας ζητείται η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Συγκεκριμένα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε να διαβιβαστεί αντίγραφο της απόφασης, μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου από τη μελέτη του σχετικού υλικού να αποφασιστεί αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση από τον Άρειο Πάγο. Σε μία τέτοια περίπτωση η δίκη θα επαναληφθεί μέσα στο νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει η αναιρετική απόφαση.

Η δολοφονία Καλτεζά από τον Μελίστα
Όσον αφορά τώρα, την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά ο Αθανάσιος Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1990 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο με ψήφους 6-1.
 
Από τους δικαστές που τον έκριναν αθώο, πέντε υποστήριξαν πως επρόκειτο για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ ψυχικής ορμής σε κατάσταση άμυνας (τρεις υποστήριξαν πως έγινε υπέρβαση των ορίων της άμυνας λόγω φόβου, ταραχής και πανικού) και ένας πως επρόκειτο για ανθρωποκτονία ενσυνείδητης αμέλειας καθ' υπέρβαση των ορίων άμυνας λόγω φόβου και ταραχής.
 
Ένας ακόμα κοινός παρανομαστής στις δύο υποθέσεις ήταν ότι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής. Άλλο ένα κοινό είναι ότι και στις δύο υποθέσεις τόσο ο Μένιος Κουτσόγιωργας (1985) όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος (2008) υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους χωρίς όμως αυτές να γίνονται δεκτές.
 
17 Νοεμβρίου 1985. Η πορεία για τα 12 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει ολοκληρωθεί έχοντας σημειωθεί μικρή έκτασης επεισόδια. Ωστόσο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα επακολουθούσε αμέσως μετά.
 
Μετά το τέλος της πορείας μία κλούβα των ΜΑΤ παραμένει για λόγους ασφαλείας έξω από το Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ωστόσο κάποια στιγμή τέσσερις αστυνομικοί φεύγουν από εκεί για να πάνε σε ένα σουβλατζίδικο στα Εξάρχεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Άρειος Πάγος εξετάζει το ενδεχόμενο αναίρεσης της απόφασης για αποφυλάκιση Κορκονέα
 
Όταν έγιναν αντιληπτοί από ομάδα αναρχικών, οι τελευταίοι άρχισαν να τους φωνάζουν συνθήματα. Ένας εκ των αστυνομικών τους ζητάει τις ταυτότητές τους. Αφού ακούστηκαν μερικά «γαλλικά» το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν. Αργότερα μία ομάδα νεαρών κατευθύνθηκε προς την κλούβα που βρισκόταν στο Πολυτεχνείο. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.
 
Οι αναρχικοί πετούν μολότοφ και οι αστυνομικοί βγαίνουν από την κλούβα και αρχίζουν να τους κυνηγούν προς την πλευρά των Εξαρχείων. Κάποιοι εκ των αστυνομικών πυροβουλούν στον αέρα για εκφοβισμό. Όμως ο Αθανάσιος Μελίστας πυροβολεί και η μία σφαίρα βρίσκει τον άτυχο Καλτεζά στο κεφάλι. Το συμβάν σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μποτάση. Ο Καλτεζάς θα αφήσει την τελευταία του πνοή λίγη ώρα αργότερα.
 
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Μένιος Κουτσόγιωργας και ο υφυπουργός Θανάσης Τσούρας υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δεν τις αποδέχεται.  Αμέσως μετά τον θάνατο του Καλτεζά καταλήφηκε από αναρχικούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας το παλιό Χημείο στη Σόλωνος και το Πολυτεχνείο.
 
Το πρωί της 18ης Νοεμβρίου δόθηκε η άδεια από την Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλο, να μπει η Αστυνομία στο Χημείο. Η εισβολή έγινε με χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά μετά το 1976, και οι αστυνομικοί συνέλαβαν 37 άτομα τα οποία ξυλοκόπησαν, ενώ λίγοι κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου μέσα από τους υπονόμους. Αυτή ήταν και η πρώτη άρση ασύλου από την επίσημη θεσμοποίησή του το 1982. Τα επεισόδια στην Αθήνα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες.
 
Ενδεικτική είναι η περιγραφή του δημοσιογράφου Γιάννη Κανελλάκη ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό. «Έτρωγαν σουβλάκια με τη στολή τους και με τα όπλα σαν καουμπόηδες. Είναι δυνατόν; Πάνε στην πλατεία Εξαρχείων σε σουβλατζίδικο και μάλιστα σε τέτοιες μέρες, τέτοιες ώρες;». Την επομένη της δολοφονίας, οι εφημερίδες δημοσιεύουν τη φωτογραφία με το άψυχο κορμί του Καλτεζά. Από πάνω του, ο Γιάννης Κανελλάκης, κοιτά έντρομος το παιδί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεισόδια στην πορεία διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση Κορκονέα στα Εξάρχεια

Αντί επιλόγου: «Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότοφ κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότοφ» Μάνος Χατζιδάκις.


Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή