Ο 27χρονος βίασε και σκότωσε την Αμερικανίδα βιολόγο στην Κρήτη

Θύμα βιασμού και άγριας δολοφονίας έπεσε η 60χρονη Αμερικανίδα βιολόγος, Σούζαν Ίτον με δράστη τον 27χρονο αγρότη, Γ.Π. σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης οι επικεφαλής της αστυνομίας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, Νίκος Λαγουδάκης κατά τη νεκροψία διαπιστώθηκε πως η σορός της 60χρονης Αμερικανίδας έφερε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης ενώ διαπιστώθηκε πως πρόκειται για βίαιη εγκληματική ενέργεια.

Μάλιστα, οι ανακοινώσεις έγιναν πιο σαφής καθώς, όπως μεταδίδει το cretapost.gr, η προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κρήτης, Ελένη Παπαθανασίου ανέφερε ότι η Σούζαν Ίτον βιάστηκε και δολοφονήθηκε.

«Στη συνέχεια σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δράστη έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτ μπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο όπου την απέρριψε αφού προηγούμενως τη βίασε» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Μετά το έγκλημά του, δε, ο 27χρονος πήγε σε κοντινό νεκροταφείο όπου καθάρισε επιμελώς το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του για να εξαφανίσει τυχόν πειστήρια που θα τον ενοχοποιούσαν.
Το ένα ψέμα και τα δύο λάθη που οδήγησαν στην εξιχνίαση

Στη σύλληψη του 27χρονου Χανιώτη, καθ' ομολογία δολοφόνου της Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton οδήγησαν ένα ψέμα και δύο λάθη. Ο δράστης χτύπησε με το αυτοκίνητό του και στη συνέχεια μετέφερε μ' αυτό το άψυχο σώμα της γυναίκας, αλλά το αυτοκίνητο καταγράφηκε από κάμερες. Όταν πήγε στο τούνελ όπου πέταξε τη σορό, είχε ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο, αφήνοντας "ίχνη" από την παρουσία του στην περιοχή. Το αυτοκίνητο και το κινητό ήταν τα δύο λάθη. 

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ πάντως, θα δώσουν και την οριστική απάντηση στο ερώτημα αν είχε κάνει ένα ακόμη λάθος ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος: Στα Εργαστήρια έχει μεταφερθεί ένα αντικείμενο  που έχουν άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει στην Αεροπορία και βρέθηκε στο σημείο που είχε βρεθεί η σορός. Μένει να αποδειχθεί αν ήταν τυχαίο εύρημα ή αν ανήκει στον 27χρονο και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της σορού. Ο 27χρονος πάντως, έχει υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία. 
Έτσι, μία κάμερα ασφαλείας που «έπιασε» το αυτοκίνητο του δολοφόνου να κινείται στην περιοχή του πρώην γερμανικού καταφυγίου όπου βρέθηκε το πτώμα της Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton φέρεται να «ξεκλείδωσε» τις έρευνες και να οδήγησε την αστυνομία στα ίχνη του 27χρονου Χανιώτη.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με μία εμπιστευτική πληροφορία που αφορά σε κάποιο περιστατικό του παρελθόντος, το οποίο όμως δεν καταγγέλθηκε ποτέ στην Αστυνομία αλλά …ανασύρθηκε τώρα στην επιφάνεια, δρομολόγησε τις εξελίξεις της προσαγωγής του.

Όταν πλέον βρέθηκε ενώπιον των αστυνομικών ο νεαρός Χανιώτης, γιος ιερέα και πατέρας δύο μικρών παιδιών, φέρεται να έπεσε στην πρώτη μεγάλη αντίφαση. Ενώ το αυτοκίνητο του είχε καταγραφεί να κινείται στην περιοχή την ημέρα της εξαφάνισης (και δολοφονίας της Suzanne), εκείνος ισχυρίστηκε ότι είχε να επισκεφθεί την περιοχή περίπου ένα μήνα. Η απάντηση αυτή χτύπησε «καμπανάκι» στους αστυνομικούς που κατάλαβαν ότι κάτι έκρυβε.
Πέρα από την περιουσία που είχε στην περιοχή ο νεαρός και το γεγονός ότι γνώριζε πολύ καλά την ύπαρξη του γερμανικού καταφυγίου, εντοπίστηκαν πολύ κοντά στο σημείο ίχνη από τους τροχούς του αυτοκινήτου του, ενώ παράλληλα, όταν πέταξε το άψυχο σώμα της Αμερικανίδας στο εσωτερικό του τεχνητού σπηλαίου, το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο είχε μαζί του, βρισκόταν σε λειτουργία, αφήνοντας έτσι ψηφιακά ίχνη που μπορούσαν εύκολα να ανιχνευτούν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Όταν πλέον έσφιξαν τον κλοιό γύρω του και του έδειξαν ότι είχαν στοιχεία που τον διέψευδαν, ο 27χρονος υποχρεώθηκε να ομολογήσει. 

Ο 27χρονος πάντως εξεταζόμενος νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας φέρεται να είπε: «Κάποιες φορές με πιάνει κάτι και θέλω να κάνω κακό».
Η Suzanne Eaton είχε την τρομακτική ατυχία να βρεθεί στο διάβα του 27χρονου, ενός φαινομενικά "κανονικού" νέου της εποχής με «σκοτεινά» ένστικτα. Δεν υπήρχε κάποιο άλλο στοιχείο που να συνδέει θύμα και δράστη. Στη θέση της θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη γυναίκα.

Η Eaton είχε επισκεφθεί την Κρήτη και το Κολυμπάρι και άλλες φορές στο παρελθόν, πάντα για επιστημονικούς λόγους. Οι πληροφορίες που έφθασαν στην Αστυνομία, όσο ερευνούσε, ανέφεραν ότι η 60χρονη ήταν πραγματικά αφοσιωμένη στην επιστήμη της. Δεν έχανε συνεδρίαση, παρακολουθούσε όλες τις ομιλίες με ενδιαφέρον και έκανε αμέτρητες ερωτήσεις. Το πάθος της για την επιστήμη ήταν κάτι που αναγνώριζαν όλοι οι συνάδελφοι της.

Νύχτα και μέρα αστυνομικοί συγκέντρωναν πληροφορίες για πιθανούς υπόπτους με βασικό άξονα ότι ο δράστης ήταν άνθρωπος από την περιοχή και γι’ αυτό γνώριζε το σπήλαιο. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το σκοτεινό σπήλαιο, αυτό το δαιδαλώδες τεχνητό τούνελ, ήταν ένας χώρος που γοήτευε τον 27χρονο.

Αποτυπώνεται περίτρανα στις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στο Facebook αλλά και στα βίντεο που έχει ανεβάσει στο youtube από την εξερεύνησή του, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένας ανατριχιαστικός χώρος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε η 60χρονη Αμερικανίδα αναμένεται να γίνουν γνωστές εντός της ημέρας ενώ πιθανότατα κατά τις μεσημβρινές ώρες θα δοθεί επίσημη συνέντευξη από την ηγεσία της ΕΛΑΣ στην Κρήτη.

To πλήρες κείμενο των ανακοινώσεων από την Αστυνομία στην Κρήτη ακολουθεί: 

Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης:
 
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α., που είχε βρεθεί νεκρή την 8η Ιουλίου 2019, σε αγροτική περιοχή του Δήμου Πλατανιά Χανίων.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει χθες προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων 27χρονος ημεδαπός, ο οποίος εξεταζόμενος ως βασικός ύποπτος για την ανθρωποκτονία, ομολόγησε την πράξη του και σήμερα θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Όπως γνωρίζετε η 60χρονη ήταν αναγνωρισμένη επιστήμονας στον τομέα της βιολογίας - εντομολογίας και είχε αφιχθεί στα Χανιά την 30η Ιουνίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 2019 ο διοργανωτής του συνεδρίου δήλωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά Χανίων την εξαφάνιση της, αναφέροντας ότι θεάθηκε τελευταία φορά κατά το μεσημεριανό γεύμα της 2ας Ιουλίου, στο χώρο της Ακαδημίας.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, τις έρευνες συνέδραμαν οργανώσεις εθελοντών και ιδιώτες εθελοντές, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα ειδοποίησης πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων «SILVER ALERT HELLAS» μέσω του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφία και πληροφορίες σχετικά με την θανούσα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βραδινές ώρες της 8ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά Χανίων ενημερώθηκαν από ερασιτέχνες εξερευνητές σπηλαίων ότι σε εγκαταλελειμμένο πολεμικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αγροτική περιοχή στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά Χανίων, εντόπισαν πτώμα γυναίκας.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και Ιατροδικαστές και προχώρησαν σε μεθοδική αυτοψία και εξερεύνηση του χώρου και της περιβάλλουσας περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει στην εξαφανισθείσα 60χρονη υπήκοο Η.Π.Α., η οποία έφερε σημάδια βίαιης εγκληματικής ενέργειας και πιθανή σεξουαλική κακοποίηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κατηύθυνε τις έρευνές μας ήταν η ανεύρεση πρόσφατων ιχνών από ρόδες οχήματος σε αγροτεμάχιο που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θέση της σορού συνηγορούσε στη βάσιμη εκδοχή ότι η θανούσα μεταφέρθηκε στο σημείο αυτό.

Προχωρήσαμε μεθοδικά τις έρευνες μας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήσαμε συστηματικές αυτοψίες, συλλέξαμε υλικό από κλειστά κυκλώματα καμερών ασφαλείας, εξετάσαμε μάρτυρες και αξιοποιήσαμε συνδυαστικά όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών.

Με βάση την ανάλυση του υλικού εστιάσαμε τις έρευνες μας στην περιοχή , σκιαγραφήσαμε το « προφίλ» του δράστη, προσδιορίσαμε το εύρος των υπόπτων και προχωρήσαμε σε στοχευμένες προσαγωγές ατόμων.

Η σταχυολόγηση του συνόλου των στοιχείων μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένο άτομο και ειδικότερα στον 27χρονο κάτοικο της περιοχής, τον οποίο προσαγάγαμε χθες, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης

Εξεταζόμενος ο 27χρονος περιέπεσε σε αντιφάσεις και υπό το βάρος των στοιχείων που είχαμε συλλέξει ομολόγησε την πράξη του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, καθώς και τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς, καθώς και τους εθελοντές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των λοιπών Φορέων που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της 60χρονης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει η Προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου.


Προϊστάμενη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου:

«Καλό σας μεσημέρι.

Όπως σας προανέφερε ο κ. Γενικός, καταφέραμε, μετά από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, να εξιχνιάσουμε την ανθρωποκτονία της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α.

Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, απογευματινές ώρες της 30ης Ιουνίου 2019, η θανούσα αφίχθη από Γερμανία, στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά Χανίων, προκειμένου να συμμετέχει σε παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιούταν το διάστημα από 1 έως 5 Ιουλίου 2019, ενώ διέμενε στους κοιτώνες φιλοξενίας της Ακαδημίας.

Στην Κρήτη βρισκόταν για τέταρτη φορά, συμμετέχοντας σε παρόμοια συνέδρια, ενώ την 4η Ιουλίου επρόκειτο να παρουσιάσει στους συνέδρους τα αποτελέσματα των ερευνών της. Το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου, αμέσως μετά το γεύμα, μετέβη στο δωμάτιό της, φόρεσε αθλητική περιβολή και βγήκε για το καθιερωμένο περπάτημα αφήνοντας το κινητό τηλέφωνο και τα λοιπά προσωπικά της αντικείμενα στο δωμάτιο που διέμενε εντός του χώρου της Ακαδημίας.

Μετά τη δήλωση της εξαφάνισης και τον εντοπισμό της σορού της θανούσας προχωρήσαμε άμεσα και μεθοδικά στη διερεύνηση της υπόθεσης που κατέληξε στη σύλληψη του 27χρονου δράστη.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης από τη νεκροψία – νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε προσδιορίστηκε ως χρόνος θανάτου το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου 2019, ενώ εντοπίστηκαν ευρήματα που παρέπεμπαν σε ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου και κακώσεις στα χέρια.

Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι μεσημβρινές ώρες της 2ας Ιουλίου 2019 εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή με κατεύθυνση το μνημείο πεσόντων Ευέλπιδων και έχοντας ως κίνητρο την σεξουαλική της κακοποίηση, τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό για να την ακινητοποιήσει.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, όπου την απέρριψε, αφού προηγουμένως τη βίασε.

Ακολούθως επανατοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προϋπήρχε και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου καθάρισε επιμελώς το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια.

Από όλους τους χώρους ελήφθησαν ίχνη πιθανόν αιματικών στοιχείων και λοιπά πειστήρια για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο, πειστήρια – είδη ένδυσης καθώς και ράβδος, που κατείχε παράνομα.

Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών, ιατροδικαστικών και τοξικολογικών εξετάσεων.»
 
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του
Απάντησε στις κατηγορίες για τα Τέμπη ο Καραμανλής-«Δεν κρύφτηκα ποτέ»
Ο άντρας που εγκλώβισε διαρρήκτες στο ασανσέρ περιγράφει τις κινήσεις του
Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε στον 19χρονο για την επίθεση σε σχολείο στην Ελλάδα
Κατεβαίνει στην πολιτική ο παλαιοχριστιανός-Θα ενταχθεί σε νέο κόμμα και στο Πατριαρχείο Μόσχας