Όταν η φύση σκοτώνει... Από τις φονικές πλημμύρες στα χτυπήματα του Εγκέλαδου

Η φύση χάρισε στην Ελλάδα απαράμιλλη ομορφιά. Αποτέλεσε, ωστόσο, και πηγή τραγωδιών μέσα στον χρόνο. Επτά νεκρούς άφησε πίσω της η super cell καταιγίδα που έπληξε την Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης, ενώ δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν με διάφορους τραυματισμούς στο νοσοκομείο.
 
Η δυνατή, καλοκαιρινή θεομηνία, προκάλεσε, επίσης, μεγάλες ζημιές, καταστρέφοντας το δίκτυο υποδομών ηλεκτροδότησης της περιοχής, σπέρνοντας τον τρόμο σε κάτοικους και τουρίστες, ενώ άφησε πίσω της εικόνες χάους.
 
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, ωστόσο, που η Ελλάδα έδωσε μια άνιση μάχη με τη φύση, καθώς φυσικά φαινόμενα σκόρπισαν τον θάνατο αρκετές φορές στο παρελθόν.
 
Οι πλημμύρες στη Μάνδρα
Ένα από τα πιο πρόσφατα φονικά χτυπήματα της φύσης έγινε τα χαράματα της 15ης Νοεμβρίου του 2017, όταν, μετά από έντονη βροχόπτωση, η Δυτική Αττική βίωσε την τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην καταγεγραμμένη ιστορία της. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.
 

Είκοσι τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν, με την τραγωδία να χτυπά περισσότερο τις περιοχές Μάνδρα και Νέα Πέραμο. Πέραν των ανθρώπινων απωλειών, στην Μάνδρα καταστράφηκαν πάνω από 1000 κτίρια και στη Νέα Πέραμο πάνω από 400.
 
Ο εφιάλτης στην Αθήνα
Πενήντα έξι χρόνια πριν, στις 5 Νοεμβρίου 1961, η Αθήνα έζησε ένα ακόμη πιο θανατηφόρο, εφιαλτικό βράδυ. Μια νεροποντή δημιουργεί ορμητικούς χειμάρρους και προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές σε Νίκαια, Φάληρο, Αιγάλεω, Ταύρο και Λιόσια. Τα σπίτια πλημμυρίζουν και πολλά καταρρέουν. Τραγικός απολογισμός ήταν 43 νεκροί, ενώ πάνω από τέσσερεις χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Καταστροφικές πλημμύρες σημειώθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα κι άλλες φορές, με αυτές του 1977 να αφήνουν πίσω τους 37 νεκρούς κι αυτές του 1994 εννέα.

 
Οι σεισμοί στο Ιόνιο
Η Ελλάδα βρέθηκε αμέτρητες φορές, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και στο έλεος των σεισμών, που την ταρακουνούν από το βάθος του χρόνου.

Από τους πιο φονικούς σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία της ήταν αυτοί που σημειώθηκαν στο Ιόνιο τον Αύγουστο του 1953.Ο πρώτος έγινε στην Ιθάκη στις 9 του μήνα, ο δεύτερος στη Ζάκυνθο στις 11 Αυγούστου και ο τρίτος στην Κεφαλονιά στις 12. Συνολικά ισοπεδώθηκαν πάνω από 27,000 σπίτια, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 455.

 
Το χτύπημα του Εγκέλαδου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Φονικό πέρασμα έκανε και από τη Θεσσαλονίκη ο Εγκέλαδος, στις 20 Ιουνίου του 1978. Από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι, 29 εκ των οποίων διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία που κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε.

Από τους σεισμούς δεν γλίτωσε ούτε η Αθήνα. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, χτύπημα του Εγκέλαδου, με επίκεντρο την Πάρνηθα, σκόρπισε τον θάνατο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, καθώς έχασαν τη ζωή τους 143 άνθρωποι. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν, ενώ προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»-Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή