Αλλάζει ο κομματικός χάρτης, αναδιαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

To τέλος της αριστερής διακυβέρνησης της Ελλάδας φαίνεται να σηματοδοτούν οι αυριανές εκλογές, αφού όλα δείχνουν κυβερνητική αλλαγή. Πρόκειται για το διαφαινόμενο πλέον κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου αντιμνημονιακής αντίστασης και αμφισβήτησης των πάντων, η οποία, εκ των υστέρων, απέδειξε την αποτυχία όσων κινήθηκαν στη συγκεκριμένη ρητορική.
 
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει ισχυρό προβάδισμα και να έχει κλειδωμένη την πρωτιά. Συγκεκριμένα οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη δείχνουν μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά  από 8% μέχρι 15,5%. Η ΝΔ συγκεντρώνει από 155 μέχρι και 172 έδρες, δείχνοντας πως το σενάριο της αυτοδυναμίας είναι ισχυρό.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως όλα δείχνουν επικρατήσει χωρίς να έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια, αναμένεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας με την οικονομία να είναι σαφώς σε σταθερή κατάσταση, έχοντας μάλιστα πλεονάσματα. Το ΔΝΤ αποτελεί και επίσημα παρελθόν από πέρυσι, ενώ η Κυβέρνηση Τσίπρα έλυσε, σωστά ή λανθασμένα, το Μακεδονικό, ένα πρόβλημα δεκαετιών που αποτελούσε παράγοντα αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.
 
Αυτά τα δύο η οικονομική κατάσταση της χώρας και η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες όπου εστιάζεται η κριτική που αναμένεται να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κι αυτό διότι η απερχόμενη κυβέρνηση μετά την μνημονιακή της μετάλλαξη το 2015, που από το σκίσιμο των μνημονίων πέρασε στην υπογραφή τους, διέλυσε και τις τελευταίες ελπίδες του λαού που την ανέδειξε στην εξουσία και πέτυχε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχόταν προεκλογικά, ισοπέδωσε τα παραγωγικά στρώματα και έγινε ένα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει τίποτα που να την ξεχωρίζει από αυτές.
 
Επιπρόσθετα η Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να χαρακτηρίστηκε ιστορική στιγμή, από τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, στη Θεσσαλονίκη όμως, στη Μακεδονία γενικότερα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δυσφορίας προς τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όπως γράψαμε και πιο πάνω η διαφαινόμενη αυριανή επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας δεν οφείλεται τόσο σε μια θετική ψήφο που θα του δώσει ο ελληνικός λαός αλλά πιο πολύ σε μια απόρριψη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολιτικό επίπεδο κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι αξιόπιστος όσον αφορά στις αγορές, ικανός να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει τους φόρους για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες λόγω των μεταρρυθμίσεων που ήδη εξήγγειλε.
 
Σαν έτοιμος από καιρό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τις κατάλληλες κινήσεις κατάφερε να ελέγξει το δύσκολο να ελεγχθεί εσωτερικό του κόμματος του και έχοντας δίπλα του όλους τους πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης αλλά και με ισχυρά ερείσματα σε όλες τις τάσεις του κόμματος του μπορεί να νιώθει σίγουρος και δυνατός για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.
 
Η προσοχή για τις αυριανές εκλογές επικεντρώνεται σε δύο σημεία:
Πρώτον, ποια θα είναι τελικά η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων και αν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
 
Δεύτερον, πόσα κόμματα θα καταφέρουν να εισέλθουν στη νέα Βουλή και ποιου μεγέθους θα είναι οι ανακατατάξεις που θα γίνουν.
 
Καθοριστικός παράγοντας για τα δύο είναι το ποσοστό της αποχής. Συγκεκριμένα ένα μεγάλο ποσοστό αποχής ενισχύει έμμεσα το πρώτο κόμμα. Το πρώτο κόμμα ενισχύεται και στην περίπτωση που τα κόμματα που συγκεντρώσουν το 3%, είναι λιγότερα από το αναμενόμενο.
 
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πως το Κίνημα Αλλαγής, η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων σχηματισμών θα εισέλθει στη νέα Βουλή με ελαφρώς ενισχυμένα ποσοστά.
Ενισχυμένο αναμένεται να είναι και το Κουμμουνιστικό Κόμμα, αφού η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, μετακινεί σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων, από τη Κουμουνδούρου στον Περισσό.
 
Τα τρία κόμματα που θα δώσουν μάχη για να εισέλθουν στη νέα σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου είναι η Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΜέΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη.
 
Η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τα ελλαδικά μέσα βρίσκεται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κρίσης λόγω και της δίκης στην οποία δικάζονται 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος που κατηγορούνται  για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αποτελεί το κόμμα έκπληξη των Ευρωεκλογών αφού κατάφερε να αποσπάσει 4,18% των ψήφων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 11 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η είσοδος πάντως στη νέα Βουλή δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη αφού το διακύβευμβα των εκλογών που δεν είναι άλλο από την αυτοδυναμία της ΝΔ, ίσως μετακινήσει ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης προς τη Νέα Δημοκρατία.
 
Το ΜέΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη αποτελεί ένα νεοσύστατο κόμμα με αρκετά προχωρημένες θέσεις τόσο στα εθνικά, όσο και στα οικονομικά ζητήματα που φιλοδοξεί να καλύψει το αριστερό κενό που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγο της φθοράς του τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.
Και τα τρία προαναφερθέντα κόμματα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταγράφουν ποσοστά από 3% μέχρι 3,5%, που δεν μπορούν να τους εγγυηθούν την είσοδο τους στη Βουλή.
 
Σημειώνεται πως  Ένωση Κεντρώων στις δημοσκοπήσεις καταγράφει ποσοστά κοντά στο 2%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε την απόφαση να μην κατέλθει στις Εθνικές Εκλογές.

Δειτε Επισης

Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης στο Μενίδι-« Την είδα και έβγαλα το μαχαίρι»
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου