Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κοινοβουλίων για απόδοση της εισφοράς της Κύπρου για το Μάτι

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες, για την απόδοση άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της Κύπρου στον κεντρικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για το Μάτι, προκειμένου να ενισχυθούν οι μονάδες Υγείας της περιοχής.

Με τη συμφωνία αυτή υλοποιείται η κοινή δέσμευση και απόφαση στην οποία κατέληξαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την ενίσχυση του τομέα Υγείας στην περιοχή της τραγωδίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του, παρουσία του ‘Ελληνα Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκο Κενεβέζο, με τον οποίο συζήτησαν τις λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συνεργασίας που αφορά τη σημαντική αυτή δωρεά.

Μετά το τέλος της συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε ότι συζητήθηκε και συμφωνήθηκε ότι «με τη συμβολή και την προεργασία που έχει γίνει από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και την παρουσία του Υπουργού κ. Ξανθού, θα υπάρξει τις προσεχείς εβδομάδες ένα δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας για να αποδοθεί στον κεντρικό λογαριασμό, ο οποίος έχει ανοίξει [για το Μάτι], το ποσό των 10 εκατομμυρίων, που είναι η προσφορά από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά επιπλέον κι ένα πολύ ικανοποιητικό ποσό από ιδιώτες, οι οποίοι έχουν προστρέξει για να ενισχύσουν αυτόν το λογαριασμό».

«Καθ’ ολοκληρία, το ποσό το οποίο θα δεσμευτεί σε αυτόν το λογαριασμό, με βάση και το συμφωνητικό το οποίο θα έχουν συνομολογήσει [οι δύο πλευρές], θα διατεθεί για την ανέγερση ή για την ενίσχυση και τον εξοπλισμό μονάδας ή μονάδων υγείας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και η απόφαση συνομολόγησης του μνημονίου συνεργασίας σηματοδοτεί το επόμενο βήμα της δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει βοήθεια μετά την μεγάλη καταστροφική στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή.

«Από την πλευρά μας, ως αδελφοί Κύπριοι, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνδράμουμε στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό και θα το κάνουμε. Γι’ αυτό ανακοινώθηκε από την πρώτη στιγμή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αφορά όλον τον κυπριακό λαό, ένα σημαντικό ποσό, που αν προστεθούν και οι δωρεές φυσικών και όχι μόνον προσώπων είναι ένα ιδιαίτερο ποσό για το οποίο η πρόθεση ήταν, σε συνέχεια συναπόφασης του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δοθεί για την ανέγερση μιας ιατρικής μονάδας ή κάτι παραπλήσιο το οποίο θα γινόταν συγκεκριμένο», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι το βήμα αυτό «δείχνει ότι στα δύσκολα βρισκόμαστε ενωμένοι. Αν μη τι άλλο, μέσα από τις πληγές και τις ταλαιπωρίες στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να τείνουμε το χέρι ο ένας στον άλλον και να ξανασηκωνόμαστε την ώρα που πέφτουμε κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να θυμόμαστε ότι Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, είναι μαζί στα δύσκολα και οι λαοί μας αλληλέγγυοι», όπως ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Σημαντική πρόοδος στη Θετική Ατζέντα, λένε οι ΥΦΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας
ΒΙΝΤΕΟ: Στον δρόμο για το Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απολύθηκαν πέντε δικαστές στην Ελλάδα λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων
Αν η Γαλλία ζητήσει εγγράφως Crotale, η Ελλάδα θα συναινέσει
Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
Στην Εισαγγελία παρέδωσε το ΥΠΕΣ Ελλάδας το πόρισμα για διαρροή email αποδήμων
Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών