Στο «συρτάρι» το 75% των χρημάτων που δόθηκαν για την τραγωδία στο Μάτι

Μόλις το 25% από τα 38,5 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό για το Μάτι έχουν δοθεί στους πυρόπληκτους σε μορφή επιδομάτων ή έργων υποδομών – με το υπόλοιπο 75% να είναι ακόμα στον… πάγο!

Εντεκα μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, οι πολίτες παλεύουν να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας – με τα προβλήματα, όμως, να παραμένουν πολλά. Παρά τις νομοθετήσεις των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών για «fast track» διαδικασίες στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων και στην αποκατάσταση των κτισμάτων, οι κάτοικοι επιμένουν ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις που παρατείνουν την ταλαιπωρία και ενισχύουν φόβους, δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Ούτε η συλλογή αμιάντου έχει προχωρήσει, καθώς έχει απομακρυνθεί μόνο σε 180 σπίτια ενώ όπως προκύπτει από πρόσφατη απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 6μήνου. Στο κομμάτι των κατεδαφίσεων πάλι, μειωμένες είναι οι ενέργειες και ας υπάρχει η πρόβλεψη να γίνεται αδαπάνως για τους πληγέντες. Μάλιστα, στην Ανατολική Αττική η μπουλντόζα του ΥΠΟΜΕ έχει ρίξει 60 από τα 455 «κόκκινα» σπίτια σε Ραφήνα και Μαραθώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αποκλειστικά στη διάθεή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το υπουργείο Υποδομών έχει λάβει από τον ειδικό λογαριασμό 18,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 38,5 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει, το υπουργείο έχει λάβει 4 εκατ. ευρώ για την απομάκρυνση αμίαντου, ενώ το ποσό δεν έχει δοθεί εξ ολοκλήρου, καθώς για τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ δεν έχουν μπει οι υπογραφές των συμβάσεων με τις εταιρίες που θα αναλάβουν την απομάκρυνσή του.

Ερωτηθείς από τον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, για την αργοπορία, παραδέχθηκε πως υπάρχει, αλλά την απέδωσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που άργησε να εγκρίνει τη διαδικασία πληρωμών στις εταιρίες που θα συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Το ΥΠΟΜΕ έχει πάρει επίσης 1 εκατ. ευρώ για τον θρυμματισμό ξυλείας, η οποία εναποτίθεται στο έδαφος για την ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος, 12 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή κτηρίων και 1,5 εκατ. ευρώ για κατεδαφίσεις των σπιτιών που κρίθηκαν «κόκκινα» και ο αριθμός τους ανέρχεται στα 455 για Μαραθώνα και Ραφήνα, 139 για Κινέτα και 6 για Κόρινθο.

Τα χρήματα που όμως έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό για το Μάτι δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως. Αναφορικά με το υπουργείο Υποδομών, έχουν δοθεί τα επιδόματα ύψους 5 χιλ. ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη, τα πρώτα δηλαδή χρήματα που πήραν οι πυρόπληκτοί μετά την τραγωδία της 23ης και 24ης Ιουλίου. Το συνολικό ποσό που έχει δοθεί από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων είναι 13.686.654,49 ευρώ. Σημειώνεται πως από τις 5.617 αιτήσεις το «πράσινο φως» πήραν οι 3.586, ποσοστό δηλαδή 63% επί των υποβληθεισών. Οι υπόλοιπες αφορούσαν πολίτες οι οποίοι δεν δικαιούνταν το επίδομα. Αντίστοιχα, για το επίδομα ύψους 1.200 ευρώ που είχε δοθεί για τις τηλεπικοινωνίες, το ποσό που έχει δοθεί ανέρχεται στα 3.709.347 ευρώ. Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί η μίσθωση μηχανημάτων για την κοπή των δέντρων, η οποία ανήλθε στο 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και ο θρυμματισμός ξυλείας, για τον οποίο δόθηκε 1 εκατ. ευρώ.

Ολο αυτό το διάστημα, εταιρίες, μεμονωμένοι πολίτες και σύλλογοι κάνουν δωρεές όχι αποκλειστικά σε χρήμα, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν την αξία των δωρεών σε 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Ερανικοί λογαριασμοί, όμως, άνοιξαν και από τους ίδιους τους δήμους των πληγεισών περιοχών. Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Βαγγέλης Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, «εμείς από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε κοντά στους πολίτες και με πρωτοβουλία μας έχει μαζευτεί ένα αξιοσημείωτο ποσό». Το ίδιο υποστήριξε και ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, τονίζοντας πως άμεσα το ποσό θα διατεθεί στους ιδιοκτήτες.

Ειδικότερα, ο Δήμος Μαραθώνα έχει 305 χιλ. ευρώ, τα οποία όπως σημειώνουν στον «Ε.Τ.» θα δοθούν για έργα υποδομών. Αντίστοιχα, 1,1 – 1,2 εκατ. ευρώ έχει ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, με τον κ. Μπουρνούς να τονίζει πως θα διατεθούν άμεσα σε μορφή επιδομάτων και υποδομών, ενώ ο Δήμος Μεγαρέων έχει 205 χιλ. ευρώ. Οπως εξήγησε ο κ. Σταμούλης, ο σχεδιασμός προβλέπει να δοθεί όλο το ποσό το αμέσως επόμενο διάστημα σε μορφή επιδόματος.

Δυσαρέσκεια από τους πολίτες, «όλα καλά» λέει η κυβέρνηση

Δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών καθώς τα πρώτα χρήματα που έλαβαν δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ 11 μήνες μετά την εκατόμβη η καθημερινότητά τους δεν έχει την πρόοδο που επικοινωνεί η κυβέρνηση. Αντίθετη είναι η άποψη του κ. Σπίρτζη, που τόνισε ότι «η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να βγάλουν τα απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσουν στις επιμέρους ενέργειες για να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους».

Ο υπουργός Υποδομών, ερωτηθείς για το αν έχει καθυστερήσει η διαδικασία εκταμίευσης των ποσών, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αργοπορία. «Δεν βρίσκεται κάτι στον πάγο καθώς το υπόλοιπο 75% έχει δεσμευτεί για να δοθεί σε συγκεκριμένες δράσεις». Όπως διευκρίνισε, κάποιες εξ αυτών, πέρα από έργα υποδομών, είναι η επιδότηση ενοικίου και οι επισκευές σπιτιών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα
Πειθαρχική έρευνα κατά Εισαγγελέως στην υπόθεση των Τεμπών
Στις 22 Απριλίου η συνάντηση για ΜΟΕ Ελλάδα-Τουρκίας
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη
Έρευνα για παραλείψεις αστυνομικών ζητά η οικογένεια της Κυριακής-Κατέθεσε σειρά αιτημάτων
Κλείνει οριστικά η υπόθεση της Σταυρούλας Γκουγκουλιά-Το εύρημα που άλλαξε τα δεδομένα
Νέες προκλήσεις από Άγκυρα-«Μονομερής ενέργεια» η κήρυξη των θαλασσίων πάρκων από την Ελλάδα