Καρέ καρέ η στιγμή που η Αστυνομία εντοπίζει το αυτοκίνητο του Γραικού

Όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα «επιστρατεύθηκαν»για την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης της δολοφονίας του 59χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού. Οι αστυνομικοί με τη βοήθεια των επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησαν drones για να χαρτογραφήσουν την επίμαχη περιοχή στην οποία εκτιμούσαν βάσει των δεδομένων της κλασσικής αστυνομικής έρευνας ότι θα έβρισκαν τη λύση του μυστηρίου της εξαφάνισης που είχε ξεκινήσει το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου του 2016. 

Δείτε το βίντεο από τις έρευνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία:

Ακολούθως ερεύνησαν και με sonar στην επίμαχη βαλτώδη περιοχή, ενώ όταν έφθασαν στην τελική ευθεία, χθες, η εκσκαφή στο σημείο που είχαν επιδείξει οι επιστήμονες ως το πιθανότερο να είχε θαφτεί το αυτοκίνητο του άτυχου Δημήτρη Γραικού, καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό: Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ φαίνονται στιγμές από την έρευνα, η εκσκαφή στην επίμαχη βαλτώδη περιοχή που ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος είχε φροντίσει να κάνει επιχωμάτωση και να ρίξει μεγάλες ποσότητες ακαθαρσιών από την κτηνοτροφική του μονάδα, ενώ καταγράφεται και η ώρα που με προσεκτική δουλειά οι αστυνομικοί και η ομάδα υποστήριξης φέρνουν στην επιφάνεια το αγροτικό αυτοκίνητο του θύματος. 

Η στιγμή είναι συγκλονιστική, αφού σήμανε το τέλος των ερευνών που κράτησαν περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια των οποίων εξυφάνθηκε πλήθος σεναρίων για την τύχη του Δημήτρη Γραικού. Ο 46χρονος κτηνοτρόφος, από τη στιγμή που εντοπίσθηκε το αυτοκίνητο, συνελήφθη δυνάμει εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ηταν ζήτημα χρόνου να ομολογήσει και να υποδείξει και το σημείο που είχε θάψει τη σορό του Δημήτρη Γραικού.

Η συμβολή της ομάδας που ερεύνησε τον τύμβο Καστά

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί ήταν το πώς θα εντόπιζαν το αυτοκίνητο του Γραικού καθώς όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων της Παρασκευής «δεν μπορείς να αρχίσεις να σκάβεις για κάτι για το οποίο δεν έχεις στοιχεία που δεν έχεις εκεί».

Η λύση στην οποία κατέφυγε η αστυνομία ήταν να ζητήσει τη συνεργασία της ομάδας του καθηγητή Γεωφυσικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Γεωφυσικης του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είναι αυτός που πραγματοποίησε και το «σκανάρισμα» στο υπέδαφος του λόφου Καστά στον τύμβο της Αμφίπολης.

Οι επιστήμονες στου οποίους περιλαμβάνονταν ο επίσης καθηγητής Δημήτρης Φάταλας και τρεις διδάκτορες οι Αλέξανδρος Σταμπολίδης, Νεκταρία Διαμαντή και Ηλίας Φήκας υπέδειξαν μετά την έρευνά τους δύο σημεία ως πιθανά σημεία. Στο πρώτο βρέθηκαν μόνο παλιοσίδερα ενώ στη συνέχεια η «ανασκαφή» έφερε στο φως το αυτοκίνητο του 59χρονου και το πτώμα του. 

Βίντεο με το αυτοκίνητο του Γραικού από το Voria.gr

Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και κατέληξε στη χθεσινή ημέρα όπου εντοπίστηκε το σημείο εκείνο για το οποίο θεωρήθηκε ότι μπορεί να είναι το αυτοκίνητο και έτσι ξεκίνησε η εκσκαφή στο σημείο αυτό. «Είχαν γίνει προεργασίες το τελευταίο διάστημα και θα έπρεπε να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο και με τις καιρικές συνθήκες χωρίς προβλήματα» ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων.

Ο έμπορος κρεάτων (στις φωτογραφίες που ακολουθούν ο άνθρωπος με το γαλάζιο μπλουζάκι, ενώ οδηγείται από αστυνομικούς σε εισαγγελέα και ανακριτή) μετά την εκσκαφή ανακρινόμενος αποδέχθηκε ότι το όχημα το είχε αποθέσει στο συγκεκριμένο σημείο και υπέδειξε στους αστυνομικούς που είχε ενταφιάσει τη σορό του Γραικού.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη