Νίκη της Νέας Δημοκρατίας δίνουν οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές

Επτά μονάδες διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, με την εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή στις ευρωεκλογές να είναι στο 31% για τη Νέα Δημοκρατία και στο 24% για τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Πρόκειται για μια ακόμα έρευνα που παγιώνει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα, αφού και η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας έδειχνε το προβάδισμα της Ν.Δ. στο 8%.
 
Η μάχη για την τρίτη θέση εξακολουθεί να μαίνεται με το ΚΙΝ.ΑΛ. να έχει ένα μικρό αλλά σαφές προβάδισμα καθώς καταγράφει πρόθεση ψήφου στο 7%, ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5% και το ΚΚΕ με 5,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 7,5%.
 
Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας η Ν.Δ. αύξησε τη δύναμή της κατά 1,5 μονάδα (συσπείρωση 84%) και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,5 μονάδες (συσπείρωση στο 60%).
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, με τις περισσότερες διαρροές να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού χάνει 15% προς τη Ν.Δ., 4% προς το ΚΙΝ.ΑΛ. και 3% προς τη ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα δεν έχουν ακόμα αποφασίσει πού θα μετακινηθούν, παραμένει ένα 7%.
 
Στη Ν.Δ. καταγράφονται μετακινήσεις 5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 3% στη Χ.Α. και 3% βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη.
 
Η προέλευση της γκρίζας ζώνης
Όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι, Δ.Α. ή επιλέγουν λευκό/άκυρο ή αποχή προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ (27%), ενώ από τη Ν.Δ. είναι 5% και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝ.ΑΛ.) 3%. Στους πρώην ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛ. αυτοί που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη είναι στο 6%, ενώ από το Ποτάμι είναι 3%.

Οι ευρισκόμενοι στην γκρίζα ζώνη αντιστοιχούν στο 3% του εκλογικού σώματος, που χαρακτηρίζεται ως μια δεξαμενή ψηφοφόρων μέτριας δυσκολίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ακριβώς επειδή είναι οι τελευταίοι που παραμένουν αναποφάσιστοι, άρα είναι και εκείνοι που πολύ δύσκολα πλέον θα πειστούν να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο καλύτερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του μπορεί να φθάσει το 29,2%, ενώ το χειρότερο ενδεχόμενο για τη Νέα Δημοκρατία είναι το 31,8%, (διαφορά 2,6 μονάδες). Αντίστοιχα, το χειρότερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει στο 24,2% ενώ το καλύτερο σενάριο για τη Ν.Δ. τη φέρνει στο 37,3% (διαφορά άνω των 13 μονάδων).
 
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάστηκε επίσης είναι ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή, από το 1989 έως σήμερα, η συνήθης διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος είναι από 3% έως 5% και μόνο μία φορά, το 2004 σημειώθηκε διαφορά 8,98%. Αρα αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 7%, θα είναι ένα ιστορικό ρεκόρ για την Πειραιώς.
 
Η δημοσκόπηση έγινε στο χρονικό διάστημα 21-22 Μαΐου και έχει στατιστικό περιθώριο λάθος στο +/-2,8%.
 
Interview
Ακόμα μεγαλύτερη διαφορά, στο 8,6% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει η δημοσκόπηση της Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστό 35,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, το ΚΙΝ.ΑΛ. 7%, η Χ.Α. 5,5%, το ΚΚΕ 5,3%, και ακολουθούν ΠΟΤΑΜΙ 1,2%, ΑΝ.ΕΛ. 1,2%, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,7%, ΛΑΕ 1,2%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2,9%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 1,0%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1,0%, ΛΑΟΣ/ΠΑΤΡΙΕ 1,4%.
 
Όσον αφορά στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. που προηγούνται, το προβάδισμα έχει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με 42,4%, ο Ευάγγελος Μειμαράκης με 41,7%, η Μαρία Σπυράκη με 25,7%, η Αννα Ασημακοπούλου με 18,8%, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με 16,7%, η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 16,0%, ο Γιώργος Αμυράς με 9,9%, ο Γιώργος Κύρτσος με 9%, ο Θοδωρής Ζαγοράκης με 6,6% και ο Γιώργος Ξηραδάκης με 3,9%.
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται οι Ελενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης με 33,9% και ακολουθούν Στέλιος Κούλογλου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Σπύρος Δανέλλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Λυδία Κονιόρδου, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ραλλία Χρηστίδου.
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 

Δειτε Επισης

Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές-Μητσοτάκης κατά πάντων
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Βίντεο ντοκουμέντα με τη συμμορία που ξάφριζε σπίτια στα Βόρεια Προάστια
Μάγδα Φύσσα για τη 12χρονη στον Κολωνό-«Δεν φταίει το παιδί, φταίμε εμείς»
Εικοσάχρονη στη Λάρισα καταγγέλλει ότι μεγαλογαιοκτήμονας τη βίαζε από τα 11 της χρόνια
Μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στις σκάλες του σχολείου του