Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός λόγω καλής διαγωγής

Ένα βήμα πριν την υφ’ όρων αποφυλάκισή του βρίσκεται ο Νίκος Ρωμανός, στα χέρια του οποίου άφησε την τελευταία του πνοή ο Αλέξης Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, χτυπημένος από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
 
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας συντάχθηκε με προηγούμενη απόφαση που είχε λάβει για τον Νίκο Ρωμανό ο Άρειος Πάγος. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στο φυλακή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η κάθειρξη που είχε επιβληθεί στον Ν. Ρωμανό, το 2012, να μειωθεί από τα 18 σε 14 έτη.
 
Σε δήλωσή του ο συνήγορος του νεαρού κρατουμένου, Θεόδωρος Μαντάς, τόνισε πως η απόφαση του Εφετείου «εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά». Ακόμη, όπως επισήμανε ο κ. Μαντάς η απόφαση «δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».
 
Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Αίσθηση είχαν προκαλέσει τότε οι φωτογραφίες των συλληφθέντων με τα χτυπημένα πρόσωπα μετά την συμπλοκή με την αστυνομία.
 
Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.
 
Στη φυλακή αποφασίζει να τελειώσει το σχολείο. Δίνει εξετάσεις και πετυχαίνει. Η άρνηση να του δοθεί φοιτητική άδεια, θα τον οδηγήσει σε απεργία πείνας που θα διαρκέσει 31 ημέρες. Λόγω της κρισιμότητας της υγείας του ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, θα καταθέσει τελικώς στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εκπαιδευτική άδεια με τη χρήση «βραχιολιού».
 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 
 

Δειτε Επισης

Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας