Ξεκίνησε η Ιερά Σύνοδος στο Φανάρι για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα ενημερώσει για την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να γίνει η εκλογή και του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής. 

Με βάση τη διαδικασία, η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την παραίτησή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στην περίπτωση που την αποδεχτεί τότε θα κληθεί να αποφασίσει για την διαδοχή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προτείνει τρία ονόματα και οι αρχιερείς θα προχωρήσουν στην συνέχεια στον Πατριαρχικό Ναό όπου θα πραγματοποιηθεί δημόσια η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής και να ανακοινωθεί. Στη διαδικασία εκλογής στον Πατριαρχικό Ναό δεν συμμετέχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος όπως προβλέπεται θα ενημερωθεί στη συνέχεια από τους ίδιους τους αρχιερείς. 

Τα ονόματα που συζητούνται για τη διαδοχή είναι του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου και ηγούμενου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, του Μητροπολίτη Γαλλίας, Εμμανουήλ, του Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα και του Μητροπολίτη Σουηδίας, Κλέοπα, ο οποίος κατάγεται από τη Βοστώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον περασμένο Σάββατο 4 Μαϊου κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι, έπειτα από τα οικονομικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στην περιφέρειά του, και ιδιαίτερα για τον τερματισμό της κατασκευής του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, επειδή χάθηκαν τα κονδύλια που είχαν συγκεντρωθεί από την ομογένεια.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει τρεις φορές από τον 90χρονο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να παραιτηθεί, ωστόσο ο τελευταίος ζητούσε συνεχώς παράταση υποσχόμενος ότι θα διευθετούσε το ζήτημα. Στην τελευταία τους συνάντηση στο Φανάρι ο Πατριάρχης δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του Δημήτριου και ο τελευταίος αναγκάστηκε να δώσει γραπτώς την παραίτησή του.
 

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος