Τι ήθελε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα

Μετά τις αποκαλύψεις για τις μυστηριώδεις πτήσεις του κυβερνητικού αεροπλάνου απο τη Βενεζουέλα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο συνδέουν την άφιξη του τζετ στην Αθήνα με τον χρυσό της Βενεζουέλας που το καθεστώς Μαδούρο βγάζει έξω από τη χώρα. Αίσθηση προκάλεσε η ομολογία της ΥΠΑ ότι μέσα στο τζετ ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο οποίος τρεις μέρες νωρίτερα ήταν στις ΗΠΑ, στο Συμβούλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ. 

Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του βουλευτή της αντιπολίτευσης Χοσέ Γκέρα στο τηλεοπτικό δελτίο του Σκάϊ, ο οποίος σύνδεσε το δρομολόγιο του κυβερνητικού τζετ και την προσγείωση του στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου και παρέμεινε για τέσσερις ώρες, με την επιχείρηση εξαγωγής του χρυσού της Βενεζουέλας που επιχειρεί το καθεστώς Μαδούρο, μπορεί να μην προκάλεσαν θόρυβο στην πατρίδα του δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση, είναι η επιβεβαίωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ότι πράγματι μέσα στο αεροσκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάζα.

Και αυτό διότι ο κ. Αρεάζα τρεις μόλις μέρες πριν ήταν στη Νέα Υόρκη στο συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Νικολάου Μαντούρο και ότι η χώρα του έχει χάσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι πέταξε με άλλο αεροπλάνο με προορισμό είτε τη Γενεύη, είτε το Άμπου Ντάμπι. 

Σύμφωνα με τα επίσημα συστήματα ανίχνευσης πτήσεων, το κυβερνητικό τζετ εντοπίζεται μια μέρα μετά την ομιλία του Αρεάζα, στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη. Το Falcon πραγματοποιεί εσωτερική πτήση στην Ελβετία από τη Ζυρίχη στη Γενεύη, όπου και προσγειώνεται το πρωί της ίδιας μέρας στις 09.43. Μετά το στίγμα του εντοπίζεται στις 2 Μαρτίου στην Αθήνα ενώ έχει προηγηθεί το μυστηριώδες δρομολόγιο από Γενεύη προς Άμπου Ντάμπι, το οποίο δεν φαίνεται να προκύπτει μέσα απο το σύστημα ανίχνευσης πτήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο Μαδούρο είχε πουλήσει πέρυσι πάνω από το 40% των χρυσών αποθεμάτων της Βενεζουέλας σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να πληρώσει εκατομμύρια στους κατόχους ομολόγων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μαδούρο πούλησε συνολικά 73 τόνους χρυσού σε δύο επιχειρήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε μια άλλη στην Τουρκία, οπότε η άφιξη του κυβερνητικού τζετ στο Άμπου Ντάμπι δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την πώληση του χρυσού. 

Στη συνέχεια και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροπλάνο βάσει του σχεδίου πτήσης είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 07:30 (ώρα Ελλάδας) και διαδρομή μέσω του εναερίου χώρου των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο συνολικός υπολογιζόμενος χρόνος πτήσης του αεροσκάφους ήταν περίπου 6 ώρες και 5 λεπτά.Το αεροσκάφος είχε πραγματική ώρα άφιξης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) για ανεφοδιασμό καυσίμων (technical landing), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Μάλιστα σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΥΠΑ ότι η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους κ. Jorge Arreaza, επιβεβαιώνοντας δυο μέρες μετά την συγκεκριμένη πληροφορία, κάτι που δεν έπραξαν κυβερνητικές πηγές του Μαξίμου που είχαν αρκεστεί να επιβεβαιώσουν μόνο την άφιξη του αεροπλάνου και τίποτα παραπάνω. 

Γιατί λοιπόν κρατήθηκε μυστική η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών σε ελληνικό έδαφος έως ότου βγει η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΑ; Μάλιστα στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης επιχειρείται να διαψευστεί η φημολογούμενη συνάντηση του Αρεάζα με στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης. «Ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου όμως δεν υπήρξαν άλλες επισκέψεις πλην των επιτετραμμένων», υποστηρίζει η ΥΠΑ.

Όπως προαναφέραμε, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χοσέ Γκέρα ισχυρίστηκε ευθέως χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ ότι η άφιξη του Χόρχε Αρεάσα στην Αθήνα έχει σχέση με την διακίνηση του χρυσού της Βενεζουέλας. 

«Βγάζουν τον χρυσό από τη χώρα με έναν τρόπο λαθραίο. Είναι πιθανό, να χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο Χοσέ Γκέρα και πρόσθεσε: Χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πάρουν ευρώ τα οποία εισάγουν στο Καράκας.

Ο Χοσέ Γκέρας είναι κατηγορηματικός ότι η στάση έγινε επειδή η Ελλάδα είναι στην ίδια γραμμή με τον Μαδούρο και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κοιτίδα της Δημοκρατίας στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο.

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο