Πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης από Χιόνη και Ωκεανίς στην Ελλάδα

Το μέχρι πρότινος πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή κατέρριψαν τα δύο κύματα κακοκαιρίας, «Χιόνη» και «Ωκεανίς», που έπληξαν τον ελληνικό χώρο από τις αρχές Φεβρουαρίου, με σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στην περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, ο αθροιστικός υετός που καταγράφηκε από την 1η Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου έφτασε στα 1.202 χιλιοστά.

Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή κατείχε το Γκρεντάλεν της Νορβηγίας, με 1.190 χιλιοστά, το οποίο καταγράφηκε το 1989.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου έως το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40,9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά που καταγράφηκαν και στον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας το 31% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους `Αγιους Πάντες και στον Αλικιανό.

Ένα επίσης έντονο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» ήταν οι θυελλώδεις άνεμοι μεγάλης διάρκειας, οι οποίοι έπνεαν κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, στο Αιγαίο αλλά και στα δυτικά τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κώστα Λαγουβάρδου, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπευθύνου της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ισχυρές βροχές που σημειώθηκαν στην Κρήτη οφείλονται στον συνδυασμό τριών παραγόντων που έδρασαν συνεργικά.
 
Η διέλευση ενός βαρομετρικού χαμηλού νότια της Κρήτης, η ύπαρξη μια ψυχρής αέριας μάζας στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, περίπου στα 5.000 μέτρα, η οποία ευνόησε την έντονη αστάθεια, καθώς και η τοπογραφία, ιδίως οι εκτεταμένες οροσειρές της Δυτικής Κρήτης, που ευνοεί περαιτέρω την αστάθεια, συνέβαλαν στην εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων.

Δειτε Επισης

Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Στη Δικαιοσύνη το επεισόδιο χειροδικίας Βουλευτή στην ελληνική Βουλή
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου