Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη, η πρώτη φάση της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης στο ελληνικό κοινοβούλιο, με την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του Συντάγματος που θα τεθούν σε αναθεώρηση.

Προκειμένου ένα άρθρο να θεωρηθεί αναθεωρητέο χρειάζεται να ψηφιστεί από 151 ή 180 βουλευτές. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή ενώ στη δεύτερη αρκεί η απλή πλειοψηφία.

Η χθεσινή συζήτηση κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους τόσο για τις συνταγματικές αλλαγές όσο και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Σοβαρή διαφωνία προέκυψε ως προς το άρθρο 32 του Συντάγματος, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εκλογή του Προέδρου από τον λαό σε περίπτωση που σε έξι ψηφοφορίες η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, ενώ η πρόταση της ΝΔ προβλέπει εκλογή με 180 ψήφους από τη Βουλή και σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί σε τρεις ψηφοφορίες, εκλογή με 151.

Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευθεί ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020.  Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κυνικό» τον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι παίζει παιχνίδια με τον θεσμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Η ψηφοφορία θα γίνει με ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο. Οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας