Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το Πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Την έναρξη της διαδικασίας κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν σήμερα τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (πρεσβευτές των Κρατών Μελών της Συμμαχίας) στις Βρυξέλλες, υπογράφοντας από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της υποψήφιας χώρας Ν. Ντιμιτρόφ το σχετικό νομικό κείμενο.
 
Το πρωτόκολλο θα πρέπει τώρα να κυρωθεί από τα 29 Κοινοβούλια των Κ-Μ. Η μελλοντική “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, θα αποτελέσει το 30ο μέλος της Συμμαχίας. 

“Κλείνουμε την τελευταία διαφορά που είχαμε με τους γείτονές μας”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων και διαβεβαίωσε ότι “τα σύνορά μας είναι διευθετημένα” και “θα είμαστε δύναμη ηρεμίας στην περιοχή”. 

Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους Πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρας για το όραμά τους, αλλά και τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπορίσοφ που ξεκίνησε τη διαδικασία συμφιλίωσης στην περιοχή. Υπενθύμισε δε ότι η όλη πορεία δεν ήταν αυτονόητη ή εύκολη και ανέγνωσε μια φράση από τον Λόρενς της Αραβίας: “τίποτα δεν έχει γραφτεί, αν δεν το γράψουμε”. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η χώρα προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις για να φτάσει στην ένταξη, τις οποίες και ζήτησε από την υποψήφια χώρα να συνεχίσει. Τόνισε ότι απεδείχθη ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή στις δημοκρατίες, σημείωσε τις κοινές αξίες “ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα” που ενστερνίζονται τα μέλη και επαίνεσε το στρατηγικό όραμα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεγ για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Το μελλοντικό μέλος θα παρίσταται από σήμερα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ