Σε Αγία Σοφία και Χάλκη ο Τσίπρας-Πώς τον υποδέχτηκαν οι Τούρκοι (pics)

Στις 8:45 και με αρκετή καθυστέρηση, βάσει προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

Νωρίτερα, είχε μπει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν με άνδρες ασφαλείας, έλεγξε το χώρο και στη συνέχεια περίμενε τον Τσίπρα στην είσοδο για να εισέλθουν μαζί στο χώρο και να του κάνει ξενάγηση.

Ο Τσίπρας έφτασε στο μνημείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στον τουρκικό Τύπο, που καλύπτει σε ζωντανή σύνδεση την ιστορική επίσκεψη του Τσίπρα στην Αγία Σοφία.

Στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έγινε ο πρώτος εν ενεργεία που θα επισκεφτεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία είχε επισκεφτεί κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Σεπτέμβριο του 1933. Ο Τσίπρας έφτασε δια θαλάσσης, με την συνοδεία σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής.

Εκεί, θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χοροστάτησε στην δοξολογία, καθώς σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία μιας και γιορτάζεται ο Αγιος Φώτιος, ιδρυτής της Μονής όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Μετά τη λειτουργία, ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Συνάντηση με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ

Μετά τη Χάλκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της άνοιξης.

 

 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή