Ικανοποίηση από τους χριστιανούς για την ανέγερση της πρώτης εκκλησίας στην ιστορία του τουρκικού κράτους

“Είμαστε ικανοποιημένοι, είμαστε ενθουσιασμένοι”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Βακουφίου της Ασσυριανής Εκκλησίας της Τουρκίας Σαϊτ Σουσίν για την πρώτη εκκλησία που θα χτιστεί στην ιστορία του τουρκικού κράτους σχολιάζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για όλους τους χριστιανούς της Τουρκίας. Η εκκλησία θα χτιστεί στον Άγιο Στέφανο (Γεσίλκιοϊ) Κωνσταντινούπολης έπειτα από παραχώρηση οικοπέδου στην κοινότητα των Ασσυρίων από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 
 
Ο Σαϊτ Σουσίν ανέφερε ότι εδώ και εφτά χρόνια εργάζονται για την ανέγερση νέας εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Α”πό την αρχή είχαμε σοβαρή στήριξη από τον Τούρκο Πρόεδρό και με αυτή τη στήριξη έπειτα από διαδικασίες μέσω των επίσημων οργάνων του κράτους φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα και μας δόθηκε άδεια. Για πρώτη φορά θα  αναγερθεί εκκλησία στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους Ασσύριους και τους Χριστιανούς της Τουρκίας θα είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
 
Είμαστε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι. Όλες οι επίσημες άδειες έχουν ληφθεί. Θα αναγερθεί αυτή η εκκλησία αποκλειστικά με τις δωρεές της κοινότητας. Η κυβέρνησή μας έκανε δωρεάν αυτό το οικόπεδο και το κτίριο θα το κατασκευάσουμε εμείς. Πού σύντομα θα ξεκινήσουμε την ανέγερση”. 
 
Ο Πρόεδρος της κοινότητας αναφέρει ότι η εκκλησία θα είναι στον Άγιο Στέφανο, στην περιοχή που ζουν οι περισσότεροι Ασσύριοι σε ένα οικόπεδο  2700 τ.μ. “Θα αναγερθεί μια σύνθεση πενταώροφη η οποία θα περιλαμβάνει και την εκκλησία μας, και αίθουσες σαλονιών, και χώρο στάθμευσης”, ανέφερε.
 
Ο Αντιπρόεδρος του βακουφίου εξήγησε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν περίπου 23 με 24 χιλιάδες Ασσύριοι σε όλη την Τουρκία αλλά στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 18 χιλιάδες περίπου. “Οι περισσότεροι μένουν στον Άγιο Στέφανο, στα Φλόρια και σε αυτές τις περιοχές γύρω και υπάρχει και στην Χαλκηδόνα πολλοί. Γι αυτό και ιδρύουμε την εκκλησία μας στο Γεσίλκιοϊ όπου ζουν και οι περισσότεροι εδώ”, ανέφερε.
 
Πάντως στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει μόνο μια Νεστοριανή εκκλησία η οποία βρίσκεται στο Ταλράμπασι στο κέντρο της πόλης, και για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινότητας ενοικιάζονται καθολικές εκκλησίες στον Άγιο Στέφανο και σε άλλες περιοχές της πόλης. 

Δειτε Επισης

Η Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραγνωρίζει εθνικές στρατηγικές, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Σε ύφεση η φωτιά στην Πάρο-Επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Πάρο, καίει κοντά σε σπίτια-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση
«Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία Λυγγερίδη»-Στις 60 οι συλλήψεις
Στις 59 οι συλλήψεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Κατηγορίες και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεύθυνος οδηγός λεωφορείου στην Ελλάδα παίζει με το κινητό την ώρα διαδρομής
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
NAVTEX Τουρκίας για νατοϊκή άσκηση στο Αιγαίο
Δεκάδες προσαγωγές για τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη στου Ρέντη