Δευτέρα 9 Δεκ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ο Π. Παυλόπουλος στην Α. Μέρκελ 

  11/01/2019 15:43
Δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ο Π. Παυλόπουλος στην Α. Μέρκελ 

Δικαστικά επιδιώξιμες οι απαιτήσεις μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ο Π. Παυλόπουλος στην Α. Μέρκελ 

  11/01/2019 15:43
«Πάγια θέση της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι απαιτήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγνκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να ανταποδώσει τη φιλοξενία που έτυχε στη Γερμανία το 2016, όταν είχε μεταφέρει την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.  «Έκτοτε, εμείς οι Έλληνες δείξαμε πόσο αποφασισμένοι είμαστε. Ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μπορούσαν να μας αποδοθούν. Η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό και για τη Γερμανία και τόνωσε το δικό σας ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμη και τώρα στηρίζοντας την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρόεδρος έκανε αναφορά στην κρίσιμη συγκυρία των ευρωεκλογών καθώς, όπως είπε, κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από φαινόμενα λαϊκισμού και επεσήμανε ότι είναι απαραίτητες αλλαγές σε τρεις πυλώνες: Τόνωση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε στην αρχή της αλληλεγγύης, στήριξη της Ευρωζώνης και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί, και χαιρέτησε το γεγονός ότι η Ελλάδα όχι μόνο παραμένει αλλά και να είναι και ισχυρό μέλος της Ε.Ε. «Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση που θα στηρίξουμε, σε οικονομικό επίπεδο. Ελπίζουμε η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. Θα αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις της Ευρώπης» σημείωσε επίσης η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι συμμερίζεται την ελληνική θέση για το προσφυγικό τονίζοντας ότι είναι θέμα που αφορά όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια. «Η Γερμανία είχε τονίσει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ τεταμένη. Θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για θαρραλέες προσπάθειες από την Ελλάδα στο ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο καλό για το μέλλον της γειτονικής χώρα αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας