Π.Παυλόπουλος: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία

Τη σημασία αρραγούς ενότητας του ελληνικού λαού, μακριά από διχόνοιες και εθνικούς διχασμούς, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για το νέο έτος.
 
Σκιαγραφώντας τους θεμελιώδεις στόχους, τους οποίους η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, χρέος να υπηρετήσει, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης των εθνικών θεμάτων και δικαίων της χώρας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του το συντομότερο δυνατόν. Τονίζοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».
 
Παράλληλα, στο πλαίσιο των μειζόνων εθνικών ζητημάτων, ο κ. Παυλόπουλος ενέταξε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ευνοώντας την ευρωπαϊκή της προοπτική, υπό την προϋπόθεση σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
 
«[Ο]ι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947–οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες– πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ’ όλους. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος στο μήνυμά του.
 
Ως προς το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η επίλυση του ονοματολογικού, αφότου η γειτονική χώρα «επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της».
 
«Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να δεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εμμένοντας, ωστόσο, στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, και άρα όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα οποία παραβιάζονται από συμπεριφορές «όπως αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της Ανθρώπινης Ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως Θεμελιώδη Δικαιώματα, π.χ. το Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
Στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη θωράκισης μιας σταθερής, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, ως χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
 
Επιπλέον ανέδειξε την αξία της παραμονής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να προστατευτεί από «τα επικίνδυνα μορφώματα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλιά του και να επιφέρουν την κατάρρευσή του».
 
«Οραματιζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Μόνον υπό τους όρους αυτούς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φέρει σε πέρας και την ιστορική αποστολή της, τόσον έναντι των Λαών της όσο και έναντι της Ανθρωπότητας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 
Κλείνοντας το μήνυμά του, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε το νέο έτος να είναι μια χρονιά γεμάτη με ελπίδα, εθνική ενότητα και αυτοπεποίθηση.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Πισπιρίγκου μετά την ισόβια κάθειρξη-«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητριών στην Ελλάδα-Μπουνιές, κλωτσιές και μαλλιοτραβήγματα
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας-Αισθητοί και στην Αττική
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Εντός της ημέρας η απόφαση για το βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας